Cipras: Otpis duga je jedina realna opcija za oporavak

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je u ponedjeljak zastupnicima u parlamentu da je otpis duga ključan za zemlju pogođenu krizom kako bi se vratila na put rasta i ponovno imala pristup financijskim tržištima do prve polovice 2017.

Predstavljajući četverogodišnji program vlade u parlamentu, Cipras je naglasio da je ispunjavanje zahtjeva kreditora jedini način na koji Grčka može izaći iz krize što neće biti lako, ali se nada, kako je rekao, da će s vjerovnicima uspjeti ispregovarati otpis duga jednom kad zahtjevi budu ispunjeni. Cipras je kazao da Atena ima specifične prijedloge kada se radi o restrukturiranju duga o čemu će razgovarati sa svojim međunarodnim vjerovnicima.

Među tim prijedlozima su produljenje kreditnih dospijeća i niže kamate, rekao je on. Naglasio je i da se zalaže za izmjenu poreznog sustava u cilju borbe protiv sive ekonomije, da želi reforme mirovinskog sustava i dokapitalizaciju grčkih banaka. Siriza je na rujanskim izborima koje je Cipras sazvao kako bi osnažio mandat svoje stranke dobila oko 35 posto glasova, odnosno 145 mjesta u parlamentu koji ih ima ukupno 300. Njezin koalicijski partner su Neovisni Grci koji su dobili 3,7 posto glasova ili deset mandata.

You may also like

0 comments