Cipras: Grčka će učiniti sve da Njemačka plati ratnu štetu

Premijer Aleksis Cipras rekao je u utorak na komemoraciji žrtvama pokolja što su ga 1943., počinili njemački vojnici da će učiniti “sve što je potrebno” kako bi prisilio Njemačku na isplatu ratne odštete za nacističku okupaciju.

“Prvi put imamo nacionalnu strategiju” za taj zahtjev koji postoji godinama iako ga Berlin kategorički odbija, rekao je Cipras u selu Komeno gdje su njemački vojnici počinili pokolj 16. kolovoza 1943. pobivši 317 civila, nakon čega su slijedili i pokolji u prosincu 1943., te u lipnju 1944. u selima Kalavrita, odnosno Distomo.

Grčka “će učiniti sve što je potrebno na diplomatskoj razini, a bude li potrebno i na pravnoj”, rekao je Cipras. Parlamentarno povjerenstvo osnovano 2015. zaduženo izraditi takav zahtjev svoje prvo izvješće podnijelo je u srpnju, a zastupnici će o njemu raspravljati početkom rujna.

U izvješću se ratna odšteta procjenjuje na 269,5 milijarda eura koje Berlin duguje Grčkoj za nacističku okupaciju. Ta svota, kojom bi Grčka otplatila većinu svog golemog javnog duga od 320 milijarda eura, uključuje povrat 10 milijarda eura zajma koje je Grčkoj nametnuo nacistički okupator.

Pitanje ratne reparacije snažno se obnovilo 2010. kada je Grčka potonula u dužničku krizu i bila primorana zatražiti spasonosne zajme Europske unije u kojoj Njemačka utjelovljuje ulogu strogog vjerovnika. Njemačka vlada odbija otvarati to pitanje i tvrdi da je ono politički i pravno riješeno u procesu ponovnog ujedinjenja Njemačke.

You may also like