Cipek: Predsjednica treba raspisati nove izbore

Pristankom na sve uvjete Mosta, Zoran Milanović iznevjerio je sve glasače koji su na izborima podržali njegovu koaliciju Hrvatska raste, slažu se profesori s Fakulteta političkih znanosti Tihomir Cipek i Berto Šalaj.

Na pitanje hoće li se SDP i Most zaista dogovoriti i formirati vladu, Cipek kaže da, kako sad stvari stoje, hoće i da bi to bilo logično nakon što je Tomislav Karamarko preksinoć presjekao gordijski čvor i odbio sudjelovanje u tripartitnoj vladi. No, smatra da Milanović nije nadmudrio Karamarka, koji je, prema njegovu mišljenju, pokazao da drži do načela, za razliku od predsjednika SDP-a koji se pokazao nedosljednim i ne drži do načela, čime je iznevjerio ljude koji su glasali za njega i njegovu koaliciju. Napominje da je i Most iznevjerio sve one koji su glasali za njega. Most je, kaže, predlagao vladu bez opozicije i to je nešto dosad neviđeno, stoga je Karamarko svojim potezom vratio smisao demokratskom procesu.

Njegov kolega Šalaj, pak, kaže da je nakon svih tih preokreta koji su se dogodili u pregovorima Mosta s Domoljubnom koalicijom i koalicijom Hrvatska raste teško išta prognozirati. “Danas smo čuli da Most ipak ostavlja otvorena vrata Domoljubnoj koaliciji iako je preksinoć Božo Petrov kazao da su im vrata zatvorena. Sad je pitanje hoće li Karamarko napraviti obrat kao Milanović – upozorava Šalaj. Dodaje da je sad sigurno da neće biti koalicije HDZ-a i Mosta i da je jedino moguća tripartitna koalicija. – A moguće je da će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak presjeći tu situaciju i ići na nove izbore”, smatra Šalaj.

Dodaje da tripartitna koalicija nije dobra opcija, kao ni izbori, no misli da bi bilo u redu da građani kažu što misle o ponašanju svih triju opcija. Prema njegovu mišljenju, vrlo je vjerojatno da u utorak k predsjednici nitko neće doći sa 76 potpisa. Koalicija Most – SDP, odnosno Hrvatska raste, smatra Šalaj, nije realna opcija jer je Petrov ovjerio izjavu kod javnog bilježnika da neće u koaliciju ni s HDZ-om ni sa SDP-om pa bi se pokazao nedosljednim, a on upravo ističe svoju dosljednost i dvojna koalicija bi bila negiranje svega onoga što su radili dosad. “Milanović je kratkoročno u taktičkoj igri nadmudrio Karamarka, no veliko je pitanje što to znači za njega i SDP. Milanović je prije četiri-pet dana govorio o HDZ-u kao kriminalnoj organizaciji, a sad je spreman biti im koalicijski partner. Pitanje je kako će na to gledati birači”, zaključuje Šalaj za Večernji list.

You may also like

0 comments