Cipek: Nije uredu da imate deset posto glasova i postavljate ultimatume

Jesu li novi izbori rješenje, mogu li i što dvije najveće političke snage postići za zajedničkim stolom i kako ocjenjuje propali pokušaj konstituiranja Sabora – pitali smo i našeg političkog analitičara, Tihomira Cipeka.

Pratili ste neuspjeli pokušaj konstituiranja Sabora. Kako ocjenjujete cijelu situaciju na Markovom trgu? Mislim da će gospodin Leko, on je i prekinuo sjednicu, ponovno sazvati sjednicu, ali ne vidim isto tako potrebu da se vječito pokušava. Nema potrebe da mi čekamo 30 dana, pa još 30, ako su svi uvjereni – a osobito predsjednica, koja treba donijeti odluku, da nema potrebne većine u saboru. Onda jednostavno treba ići na nove izbore, pa neka građani kažu tko je zapravo odgovoran za ovakvu situaciju.

Što ste iščitali iz posljednjeg ultimativnog pisma Mosta u kojem pozivaju i jednu i drugu stranu na zajednički sastanak? Nije dobro postavljati ultimatume, ako imate 10 % birača iza sebe, načelno je to pogrešna politika. Ne možete tražiti da se ljudi ujedine na temelju platforme, koju vi zapravo nemate. Što bi bila stručna vlada? Pa svaka stranka ima svoje stručnjake, a kad stručnjaci i ne bi bili stranački povezani, moraju provoditi određenu politiku. Ne možete ukidati alternative u politici. Demokracija postoji zato da bismo imali mogućnost izbora jedno ili drugo, a ne da sve bude isto, prenosi Dnevnik.hr.

Šefovi dviju najvećih političkih stranaka potvrdili su svoj dolazak – mogu li i što postići za istim stolom i kako da zadrže vjerodostojnost kod birača? Ako su ti stavovi ostaju isti, a ne vidim da bi ih trebali mijenjati, a ne vidim ni volju da ih mijenjaju – onda naravno neće biti nikakvog rezultata od toga. A zapravo ono od čega se bježi, a to bi bili pravi pregovori su pregovori o funkcijama. Bez obzira što se to u javnosti zove – gle foteljaši. Pa molim vas lijepo. Kad bi javnost bila suočena s konkretnim imenima za pojedina ministarska mjesta, onda bismo vidjeli tko bi i kakvu politiku mogao provoditi.

Što mislite kako će se situacija sada rasplesti? Postoji mogućnost da predsjednica Republike daje mandat, kad i ako se konstituira, nekoj stranci da to sastavi, a mislim da bi bilo korektno da ona to napravi na temelju potpisa koje je sad dobila, da vidi tko ima prednost. Svi svjedočimo da su sve manje šanse da se formira Vlada.

Jesu li novi izbori rješenje? Mislim da bi novi izbori mogli pokazati kojim putem zapravo hrvatski građani žele ići, jer ne mislim da je većina hrvatskih građana za pat poziciju u kojoj se mi sada nalazimo. I čini mi se da onaj tko bude od građana nekako okrivljen za nove izbore da će taj te izbore i izgubiti.

You may also like