Cipar ne namjerava ukinuti veto na pristupanje Turske EU

Cipar je priopćio u ponedjeljak da neće ukinuti svoj veto stavljen na pristupne pregovore Turske s Europskom unijom, istaknuvši da su razlozi zbog kojih ih je blokirao i dalje važeći, dan nakon što je Njemačka poručila Ankari da joj je spremna pomoći u ubrzavanju pregovora.

Čelnici EU-a prošlog su tjedna izjavili da će ponovno pokrenuti pregovore s Ankarom, koji su već dugo u zastoju, u zamjenu za njezinu pomoć u rješavnju migrantske krize. “Razlog zbog kojih su (pregovori) zamrznuti nije prestao postojati”, rekao je ciparski šef diplomacije Ioannis Kasoulides za grčku državnu televiziju NET. “Kako stvari sada stoje, mi ne možemo dati svoj pristanak (za njihov nastavak).”

On je pritom mislio na dva pregovaračka poglavlja: pravosuđe i temeljna prava te pravda, sloboda i sigurnost. Cipar, koji je članica EU-a od 2004., blokira pregovore jer Turska i dalje ima svoje vojnike na sjevernom dijelu podijeljenog otoka gdje žive ciparski Turci čiju vladu priznaje samo Ankara.

Kancelarka Angela Merkel rekla je u nedjelju da je Njemačka spremna pomoći Turskoj u ubrzavanju pristupnih pregovora s Europskom unijom. “Njemačka je spremna ove godine na otvaranje poglavlja 17 i pripremu poglavlja 23 i 24. Možemo razgovarati o pojedinostima”, rekla je ona.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je dodao da se dogovorio s Merkel o ubrzavanju otvaranja nekih pregovaračkih poglavlja, da Turska očekuje ubrzavanje procesa pristupanja EU-u te da je napredak već postignut u razgovorima o ublažavanju viznog režima za Turke koji putuju u EU. Turska je spremna surađivati s Njemačkom u sprječavanju ilegalne imigracije, što je prioritet, rekao je, ali je naglasio da se kriza ne može riješiti bez okončanja rata u Siriji.

You may also like