Home Ekonomija Cilj je dovršiti pregovore o TTIP-u do kraja godine

Cilj je dovršiti pregovore o TTIP-u do kraja godine

by Agencije

Pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Sjedinjenih Država nisu propali i cilj je i dalje završiti ih prije kraja mandata američkog predsjednika Barracka Obame u siječnju sljedeće godine, izjavila je u utorak povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem.

“Pregovori o Transatlantskom trgovačkom i investicijskom partnerstvu (TTIP) nisu propali. Pregovori su teški, što smo od početka znali, ali nisu propali. Naš je cilj bio i ostao završiti pregovore prije kraja Obamina mandata”, rekla je Malmstroem na konferenciji za novinare. Malmstroem je ispred Europske komisije zadužena za te pregovore koje EK vodi u ime 28 zemalja članica.

Povjerenica je tako reagirala na izjave francuskih i njemačkih dužnosnika da su pregovori o TTIP-u propali. Francuska je najavila da će tražiti prekid pregovora na sastanku ministara trgovine EU-a ovoga mjeseca u Bratislavi, a prije nekoliko dana je njemački vicekancelar i ministar gospodarstva Sigmar Gabriel proglasio pregovore o TTIP-u propalima. “Znam da se u Francuskoj i Njemačkoj vode vrlo teške rasprave o tome, ali ne znam zašto se takvi komentari pojavljuju baš u ovom trenutku. To ne pojačava moju poziciju pregovaračice”, rekla je Malmstroem.

Pregovori o TTIP-u vode se od 2013. godine s ciljem ukidanja trgovačkih barijera između partnera s obje strane Atlantika kako bi se stvorila najveća zona slobodne trgovine na svijetu.

Pregovore od početka prati nepovjerenje europske javnosti koja se pribojava da bi sporazumom mogli biti ugroženi dostignuti europski standardi u zaštiti potrošača i da bi liberalizacija tržišta išla u prilog velikim multinacionalnim kompanijama.

Related Posts