Čikotić: Ukazujemo na svu prljavštinu energetskih igara

U medijima je danas objavljena činjenica da je zbog različitih bespotrebnih promjena administracijskih pravila u sektoru obnovljivih izvora energije (OIE) pokrenuto čak 812 raznih postupaka protiv države i njenih institucija.
Radi se o jednoj međunarodnoj arbitraži, tri zahtjeva za mirno rješenje spora, sedam parničnih, 92 upravna te 709 žalbenih postupaka

„Pogodovanje pojedinim investitorima kroz netransparentno dodjeljivanje ugovora o otkupu energije iz OIE rezultiralo je sa više stotina žalbi, tužbi i arbitražnih sporova, koji se mjere u stotinama milijuna kuna, a te će milijune na kraju platiti građani. Samovoljno prilagođavanje pravila bez analiza financijskog utjecaja i utjecaja na gospodarstvo dovela je kaosa u sektoru.

Naravno, sve su to odradili stručnjaci iz HNS-a na čelu sa Vrdoljakom. Valja napomenuti da su isti ti stručnjaci od građana izvukli milijarde kuna za poticanje obnovljivih izvora i usmjerili ga prema nekolicini investitora, a u potpunosti zanemarili dobrobit hrvatskog gospodarstva i samih građana.“ – izjavio je Mostov vijećnik u splitsko-dalmatinskoj Županijskoj skupštini i bivši pomoćnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mate Rebić.

Građani i poduzetnici godišnje putem naknade za obnovljive izvore energije, koju je na 10.5 lipa povećao ministar Ćorić, uplaćuju milijardu i pol kuna, a da za to ne postoji mjerljivi učinak. Most je alternativa ovakvom neodgovornom odnosu prema resursima i alternativa uspostavi plemenskog koncepta energetike kojeg je ustoličio HNS, a sada ga provodi i podupire cijela Vlada. Pozivamo Vladu RH da prihvati Mostov Zakon o samoopskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora (Zakon o mikrosolarima) koji bi bio doprinos građanima i poduzetnicima da krenu u energetsku tranziciju bez poticaja i opterećenja putem parafiskalnih nameta.

„Sva prljavština zakulisnih igara u energetici, na koju smo iz Mosta konstantno upozoravali i protiv koje se aktivno borimo, kontinuirano izlazi na površinu. Ta prljavština ne samo da je uzrokovala financijsku štetu već je i apsolutno zaustavila razvoj obnovljivih izvora u Hrvatskoj. Uostalom, dobrobit građana i gospodarstva nikada nije ni bila zadaća ni cilj odgovornih za ovu situaciju. Neka napokon učine nešto za dobrobit svih. Zapadni svijet je već krenuo u smjeru kojeg iz Mosta predlažemo i rezultati su vidljivi.“ – izjavio je Ante Čikotić splitski gradski vijećnik Mosta i bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

You may also like