Cijenu zaduživanja platit će privatni sektor

Hrvoje Zgombić
Gost Newsrooma bio je porezni stručnjak Hrvoje Zgombić. Analizirajući oba paketa mjera koje je Vlada namijenila za pomoć gospodarstvu pogođenom koronavirusom, Zgombić je istaknuo da je sada ključno pitanje načina financiranja.

„Tih 75 milijardi kuna država može dobiti kod MMF-a ili Svjetske banke, od Europske unije ili na domaćem tržištu, međutim bilo bi dobro da se to kombinira sa smanjenjem javnih rashoda. Vlada je to najavila, ali nije kvantificirano, rečeno je da će se uštedjeti koliko se bude moglo. Međutim, nije isto uzeti dug od 75 milijardi ili 60 milijardi pa namaknuti još 15 iz rashoda“, elaborira Zgombić i zaključuje da će to na kraju sve platiti privatni sektor.

„To će pasti na privatni sektor, to su vam porezi iz budućnosti, iza 2020., kada već bude rok ta cijena zaduživanja će se ubirati od privatnog sektora“, poručuje.

Iako se ovih dana svi pozivaju na to kako ne bi bilo u redu smanjiti plaće zdravstvenim djelatnicima ili policajcima, Zgombić ponavlja kako visina plaća uopće nije problem. „Problem su golemi viškovi ljudi u državnoj i javnoj upravi, oni nemaju posla, ali imaju ugovore o radu, i zbog toga oni koji rade, u konačnici, ne mogu dobiti veću plaću“, kaže Zgombić i podsjeća kako ulaskom u Europsku uniju 2013., carinici nisu ostali bez posla, iako posla više nije bilo.

Ne mislim to na sve jednako, nikad nisam čuo, primjerice, da u školi rade dva profesora biologije, a treba jedan, ali sam vidio općine gdje u računovodstvu radi trideset ljudi, a trebalo bi troje, imaju takve ugovore da ne možete nikog otpustiti. Ali negdje mora biti kraj“, poručuje Zgombić.

Komentirajući ponašanje banaka, rekao je da se od njih, kao privatnih kompanija, ne može tražiti da se odriču prihoda.  „Fama je da je financijska industrija vrlo jaka, ali ne gleda se koliko je uloženo kapitala, povrat je 6-8 posto“, upozorava Zgombić i dodaje da banke sigurno mogu računati na gubitke nakon isteka moratorija jer će biti jako puno onih koji kredite neće moći vraćati, rekao je za N1.

You may also like

0 comments