Cijene uranija ove godine u plusu do 50 posto

Analitičari

Cijene uranija vjerojatno će nastaviti rasti i završiti ovu godinu u plusu većem od 50 posto budući da sve izraženiji strah od klimatskih promjena ubrzava globalnu tranziciju na čišće izvore energije, uključujući nuklearnu, kažu analitičari.

Očekuje se da će do kraja prosinca cijene uranija na fizičkom tržištu dosegnuti 75 do 80 dolara po funti (pola kilograma). U ovoj godini porasle su oko 36 posto.

Trenutno funta uranija stoji oko 66,25 dolara i najskuplja je od katastrofe u nuklearki u Fukushimi 2011. godine. Najvišu razinu uranij je dosegnuo 2007. godine kada je stajao 140 dolara po funti.

“Tržište polako podiže cijene jer troškovi rudarenja rastu, a nuklearke žele stvoriti zalihe kako bi se zaštitile od sve većih problema u nabavi”, rekao je analitičar SP Angela za rudarstvo John Meyer.

“Očekujemo da će cijene rasti iz godine u godinu u idućih 10 do 20 godina, odnosno sve dok svijet ne pronađe drugi izvor za trajno bazično napajanje velikih razmjera s niskim ugljičnim otiskom”.

Potražnja nuklearnih reaktora projicirana je za ovu godinu na 65.650 tona elementarnog uranija, a Svjetska nuklearna udruga predviđa da će porasti za 28 posto do kraja desetljeća i gotovo se udvostručiti do 2040., na 130.000 tona.

Uranij se sve više kupuje i radi energetske sigurnosti, osobito nakon što su ruske postrojbe ušle u Ukrajinu, a Zapad reagirao sankcijama Moskvi, zaprijetivši kaznenim mjerama i osiguravateljima i prijevoznicima budu li ′servisirali′ rusku naftu skuplju od 60 dolara.

Opskrba uranijem istodobno je ograničena zbog nedovoljnog ulaganja u novu proizvodnju, transportnih rizika povezanih s geopolitičkom neizvjesnošću i i monopola državnih kompanija, tumači Reuters.

Komunalna poduzeća istodobno užurbano gomilaju zalihe i terminskim ugovorima kupile su ove godine više od 118 milijuna funti (59 tisuća tona) uranija, najviše u više od deset godina, prema tvrtki za istraživanje tržišta i konzultantskoj tvrtki UxC.

Za 2023. UxC predviđa manjak od 66 milijuna funti, s obzirom na 436 operativnih reaktora na globalnoj razini koji zahtijevaju oko 195 milijuna funti tog goriva.

You may also like