Cijene su nafte pale pod pritiskom povećanog broja bušotina u SAD-u

Cijene nafte kliznule su u petak na svjetskim tržištima ispod razine od 62 dolara nakon što je podatak o rastu broja aktivnih bušotina u Sjedinjenim Državama dodatno potpirio zabrinutost zbog prekomjerne opskrbe u svijetu. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 45 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 61,62 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 37 centi nižoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 56,56 dolara.

Broj bušotina u SAD-u porastao je u ovom tjednu prvi puta u 30 tjedana, nagovješćujući da bi američka proizvodnja ponovo mogla snažnije rasti nakon duljeg razdoblja posustajanja pod pritiskom niskih cijena nafte, koje koče ulaganja.

Broj bušotina uvećan je tako u proteklih tjedan dana za 12, na ukupno 640, nakon što se u prošlom tjednu spustio na najnižu razinu u gotovo pet godina, objavila je tvrtka za usluge u energetici Baker Hughes. Usporedbe radi, u listopadu SAD je bilježio 1.609 aktivnih bušotina, napominje Reuters. “Broj bušotina povećao se na tjednoj razini prvi puta u 30 tjedana, što pokazuje da je kriza u aktivnostima bušenja okončana. Nakon te vijesti cijene nafte su pale”, konstatira Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. “Aktualni američki horizontalni i vertikalni podaci o broju bušotina u škriljačkim bazenima Permian, Eagle Ford, Bakken i Niobrara podrazumijevaju da će američka proizvodnja nafte dosegnuti tempo rasta na godišnjoj razini od 135 tisuća barela dnevno” do četvrtog tromjesečja 2015. godine, objavio je Goldman Sachs u petak.

Rast broja američkih bušotina nadovezuje se na vijest o gotovo rekordnoj naftnoj proizvodnji u Rusiji i članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), koja stvara ogromnu prekomjernu opskrbu na svjetskim tržištima. Tako je opskrba iz OPEC-a prema ovotjednom istraživanju Reutersa dosegnula najvišu razinu u tri godine zahvaljujući rekordnoj ili gotovo rekordnoj proizvodnji u Iraku i Saudijskoj Arabij. Naftni kartel trenutno proizvodi 2,5 milijuna barela dnevno više u odnosu na potražnju, puneći zalihe širom svijeta.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 58,99 dolara, što znači da je bila 48 centi niža u odnosu prethodni trgovinski dan.

You may also like