Cijene sirove nafte porasle zbog pada američke valute

Cijene sirove nafte porasle su u ponedjeljak na svjetskim tržištima, poduprte padom vrijednosti dolara, a potražnju bi mogli ojačati i napadi na nigerijska naftna postrojenja, koji su smanjili ponudu iz Nigerije. Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je za 63 centa, na 50,27 dolara, dok je na američkom tržištu bila u plusu 60 centi i iznosila 49,22 dolara za barel.

Trgovci ističu da su cijene porasle uslijed oštrog pada vrijednosti dolara u petak, nakon što su slabi američki podaci o zaposlenosti u svibnju izazvali zabrinutost oko stanja u najvećem svjetskom gospodarstvu te ispuhali očekivanja o skorašnjem podizanju američkih kamatnih stopa. Trgovci očekuju tijekom dana govor čelnice Feda Janet Yellen u potrazi za signalima daljnjeg kretanja kamatnih stopa.

Slabiji dolar podupire potražnju goriva u ostatku svijeta, jer tu sirovinu, kojoj je cijena izražena u dolarima, čini za ostale zemlje jeftinijom. Ujedno, započinje sveti mjesec Ramazan, pa se očekuje veća potražnja za gorivom u većinski muslimanskim zemljama, što također podupire cijene. Trgovci navode da cijene podupiru i napadi na naftnu infrastrukturu u Nigeriji, čija se proizvodnja već nalazi na najnižim razinama u više od 20 godina.

Dosad su smanjenja opskrbe iz zemalja poput Nigerije i Libije nadoknađivana rastom proizvodnje na Bliskom istoku, posebice Irana koji povećava proizvodnju otkad su mu u siječnju ukinute međunarodne sankcije. No, Iran se vraća na međunarodna tržišta brže nego se očekivalo te se ubrzano približava svojem maksimalnom proizvodnom kapacitetu. A to znači da daljnji poremećaji u globalnoj opskrbi možda više neće moći biti kompenzirani rastom iranske proizvodnje.

S druge, pak, strane, rast cijena nafte ograničavaju znaci povećanja američke proizvodnje. Broj bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan je za devet u tjednu do 3. lipnja, podignuvši njihov ukupni broj na 325. Ipak, to je još daleko ispod 642, koliko ih je bilo početkom godine, objavila je kompanija Baker Hughes.

Ipak, američka proizvodnja sirove nafte pala je od siječnja za 5,4 posto, odnosno za gotovo 10 posto od sredine 2015. godine, na 8,74 milijuna barela dnevno. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je odvojeno da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u petak iznosila 45,73 dolara, što znači da je porasla za 15 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like