Cijene nafte zadržale se ispod razine od 56 dolara

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 56 dolara, balansirajući između snižene ciljane stope gospodarskog rasta u Kini koja potpiruje zabrinutost za potražnju za naftom i napada na naftne luke u Libiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,80 dolara po barelu. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 53,13 dolara.

Kina je snizila ciljanu stopu gospodarskog rasta u ovoj godini sa 6,5 do 7,0 na 6,5 ​​posto i postrožili su regulatornu kontrolu kako bi obuzdali zagađenje okoliša. Ulagači pozorno prate poteze kineskih vlasti u potrazi za eventualnim naznakama smanjene potražnje za naftom.

Vijest iz Kine poništila je na naftnim tržištima efekte koje su krajem prošlog tjedna proizveli oružani napadi na naftne luke u Libiji. “Ništa na tržištu ne ukazuje na ekstremno prenapregnutu opskrbu. Zato je teže postići rast cijena kroz dulje razdoblje”, objašnjava Olivier Jakob iz PetroMatrixa.

Sukobljene frakcije u Libiji i dalje nastoje uspostaviti kontrolu nad izvoznim terminalima Es Sider i Ras Lanuf. Tako su frakcije na istoku zemlje u ponedjeljak pokrenule nove zračne napade kako bi vratile kontrolu nad lukama. Zbog sukoba je proizvodnja nafte smanjena za 35 tisuća barela dnevno.

U međuvremenu podaci iz ruskog Ministarstva energetike objavljeni u prošlom tjednu pokazali su da je proizvodnja sirove nafte u toj zemlji ostala nepromijenjena u odnosu na siječanj, na 11,11 milijuna barela dnevno. To povećava dvojbe u poteze Moskve na smanjenju proizvodnje, u skladu s dogovorenim rezovima proizvođača u prošloj godini.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 52,97 dolara, što znači da je pala 72 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments