Cijene nafte u padu zbog širenja korone u SAD-u

Ispod 43 dolara
Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 43 dolara zbog zabrinutosti da će nagli rast broja novozaraženih, posebice u SAD-u, zakočiti oporavak potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala na 42,66 dolara. Na američkom je tržištu bila 40,10 dolara. Cijene su nafte  palezbog zabrinutosti kako će rast novih slučajeva zaraze koronom u SAD-u ograničiti oporavak potražnje za gorivima, navodi ING Snap u svojoj analizi.

Šesnaest američkih država izvijestilo je o rekordnom rastu broja novih slučajeva zaraze COVID-om 19 u prvih pet dana srpnja, navodi Reuters.

Florida ponovno uvodi određena ograničenja gospodarstvu kako bi zaustavila rast broja zaraženih. Visoku stopu zaraze među testiranim građanima bilježe u proteklih tjedan dana i Kalifornija i Teksas, dvije najnaseljenije i ekonomski najvažnije američke države. Novi slučajevi zaraze učestali su i u drugim dijelovima svijeta, poput Australije.

Pad cijena nije zapriječila ni vijest da je Saudijska Arabija u ponedjeljak podigla službene prodajne cijene nafte, što signalizira oporavak potražnje. Neki analitičari smatraju da će taj potez pojačati pritisak na ionako slabe rafinerijske marže. Američko tržište dodatno pritišće neizvjesnost zbog sudske odluke kojom je u ponedjeljak naloženo zatvaranje cjevovoda Dakota Access, najveće arterije koja prevozi sirovu naftu iz škriljačkog bazena Sjeverne Dakote do Srednjeg zapada i Meksičkog zaljeva. Sud je zatražio zatvaranje cjevovoda zbog zabrinutosti za okoliš.

Od tržišnih izvora u škriljevačkom pojasu Bakken saznaje se da će se zbog zatvaranja naftovoda kapaciteta 570.000 barela dnevno dok ne bude izrađena studija o utjecaju na okoliš, dio nafte vjerojatno preusmjeriti na željeznicu.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 43,54 dolara, što znači da je porasla 61 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments