Cijene sirove nafte na međunarodnim tržištima blago su se oporavile u petak, nakon što su dan ranije pale na najniže razine u zadnjih otprilike pola godine. Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je za 40 centi, na 49,92 dolara, nakon što je dan ranije pala na najnižu razinu u šest mjeseci. Na američkom tržištu cijene su bile u plusu 35 centi i iznosile 45,01 dolara za barel.

Cijene nafte i na londonskom i američkom tržištu klize već šesti tjedan zaredom. Od početka tjedna u minusu su 4,7 posto, i na putu da zabilježe najveći tjedni pad još od ožujka. “Cijene se nalaze na razinama na kojima je prisutan snažan negativan utjecaj na aktivnosti bušenja u SAD-u”, rekao je Olivier Jakob iz tvrtke PetroMatrix. “Doći će do daljnjeg smanjenja ponude”.

A dok investitori čekaju objavu američkih podataka o zaposlenosti i kineskih podataka o trgovini, analitičari ističu da je mala vjerojatnost da će se cijene značajnije kretati u bilo kojem smjeru. Američki podaci o zaposlenosti, koji će biti objavljeni tijekom dana, bit će kompas kada bi Fed mogao podići kamatne stope. Tržišta su podijeljena oko toga hoće prvo podizanje kamatnih stopa u zadnjih gotovo 10 godina biti u rujnu ili u prosincu.

Uz preveliku globalnu opskrbu naftom, zabrinjavaju i podaci o usporavanju kineskog gospodarskog rasta. Osim toga, sezonsko održavanje rafinerija u idućim mjesecima također će pritisnuti cijene sirove nafte. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je odvojeno na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 47,10 dolara, što znači da je pala za 79 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts