Cijene nafte su iznad razine od 30 dolara zbog prekomjerne opskrbe

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 30 dolara, poduprte nadom da bi ključni proizvođači mogli postići dogovor o suzbijanju prekomjerne opskrbe.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 37 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 30,87 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,68 dolara. Na američkom je tržištu barel danas poskupio 34 centa, na 30,68 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 1,85 dolara.

Jučer je naftna tržišta pritisnuo podatak o rekordnoj iračkoj proizvodnji u prosincu, koja je ponovo usmjerila pozornost ulagača na prekomjernu opskrbu. Neimenovani je dužnosnik danas poručio da mogu i dodatno povećati proizvodnju u ovoj godini.  Slične izjave stižu i iz drugih vodećih proizvođača u sklopu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), poput Kuvajta i Saudijske Arabije, koji signaliziraju da ih niske cijene neće odvratiti od ulaganja u energetske projekte.

Danas je pozornost tržišta ipak privukao opetovani apel OPEC-a konkurentskim proizvođačima da koordiniraju smanjenje proizvodnje. Rusija zasada odbija suradnju ali je irački ministar za naftu ustvrdio da primjećuje naznake fleksibilnosti u smjeru dogovora članica OPEC-a i proizvođača izvan kartela.”Ne bude li postignut dogovor o proizvodnji, fundamenti ukazuju na niže cijene nafte. Bude li pak postignut, cijene će krenuti prema rasponu od 40 do 60 dolara za barel”, kazao je David Hufton iz PVM.

Današnji je rast cijena ipak ograničila zabrinutost za potražnju, nakon što su najnoviji podaci iz Kine pokazali pad obujma prevezenog tereta u željezničkom prijevozu za 11,9 posto u 2015. U godini ranije smanjio se 3,9 posto. Taj se pokazatelj inače smatra važnim pokazateljem stanja u kineskom gospodarstvu pa je njegov pad potpirio zabrinutost za drugog po veličini potrošača nafte u svijetu.

U fokusu je ulagača i sjednica američke središnje banke (Fed), zbog eventualnih smjernica o daljnjem kretanju tečaja dolara. Sjednica počinje danas i trajat će dva dana. Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 25,58 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments