Cijene nafte su dodatno oslabile na svjetskim tržištima zbog očekivanja iranske nafte

Cijene nafte u srijedu su dodatno oslabile na svjetskim tržištima dok su ulagači nastojali procijeniti učinke izglednog povećanja iranskog izvoza nafte u uvjetima postojeće prevelike opskrbljenosti tržišta. Barel nafte na londonskom tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje pojeftinio je tako za 30 centi, na 58,21 dolar. Na sličnom gubitku bio je i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po cijeni od 52,75 dolara.

Tržišni sudionici analizirali su moguće posljedice jučer postignutog ključnog nuklearnog sporazuma šest svjetskih sila i Irana, koji će omogućiti ukidanje sankcija Teheranu početkom iduće godine. Iran je izvozio gotovo tri milijuna barela dnevno sirove nafte u godinama najvećih isporuka prije uvođenja zapadnih sankcija koje su srezale isporuke na oko milijun barela dnevno u protekle dvije i pol godine.

Analitičari Goldmana Sachsa procjenjuju da bi Iran mogao iduće godine isporučivati dodatnih 200 do 400 tisuća barela nafte dnevno, povrh isporuka 20-40 milijuna barela uskladištenih na tankerima. To bi značilo značajno povećanje isporuka iz Irana koji spada među zemlje s najvećim naftnim rezervama u svijetu. Prognoze drugih analitičara vezane uz porast isporuka kreću se u rasponu od 300.000 do 700.000 barela dnevno. “Mišljenja smo da izgledi za povećanu proizvodnju Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), uključujući i iransku, predstavljaju sve veći rizik za snižavanje naših prognozi cijena”, napisali su analitičari Goldman Sachsa u bilješci klijentima.

Prema aktualnim Goldmanovim prognozama prosječna cijena barela trebala bi ove godine na londonskom tržištu iznositi 58 dolara a iduće godine 62 dolara. Na američkom bi se tržištu trebao kretati u visini 52 dolara u 2015., te 57 dolara u idućoj godini. Trgovci pozorno prate i situaciju u Kini, u kontekstu oštrog pada cijena dionica koji je vlada u Pekingu zauzdala hitnim mjerama. U fokusu je tako bio danas objavljen podatak o rastu gospodarstva u drugom kvartalu od sedam posto na godišnjoj razini.

Iz francuske banke Natixis analitičari upozoravaju na rizike daljnjeg pada cijena nafte, bude li kinesko gospodarstvo dalje usporavalo, u uvjetima gotovo rekordne globalne proizvodnje nafte. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 54,55 dolara, što znači da je pala za 68 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like