Cijene nafte stagniraju oko najniže razine u posljednja tri mjeseca

Cijene nafte na međunarodnim tržištima u četvrtak su stagnirale oko najnižih razina u posljednja tri mjeseca, u uvjetima pada tečaja dolara i rasta tečaja američkih zaliha goriva. Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu ostala je gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 56,02 dolara. Cijena barela smanjila se u srpnju oko 12 posto, što je njezin najveći mjesečni pad od ožujka, a posljedica je zabrinutosti hoće li svjetsko gospodarstvo moći apsorbirati višak nafte.

Na američkom tržištu cijena barela se također nije znatnije mijenjala, te se kreće oko 49 dolara, nakon što je dan ranije pala 1,67 dolara, spustivši se po prvi puta nakon travnja ispod 50 dolara. Zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Državama porasle su u prošlome tjednu za 2,5 milijuna barela, iznad petogodišnjeg sezonskog prosjeka, pokazali su službeni podaci američke vlade, iako se analitičari očekivali njihov pad za 2,3 milijuna barela.

Očekuje se da će se zasićenost ponude još više povećati, jer se očekuje da će sporazum o iranskom nuklearnom programu sa Zapadom vjerojatno osloboditi milijune barela dodatne ponude na svjetskom tržištu. “Medvjedi još uvijek kontroliraju tržište”, rekao je Tamas Varga iz PVM Energy. “Ne postoji ništa što bi moglo zaustaviti pad terminske cijene barela za isporuke u kolovozu na 53,19 dolara, što je najniža cijena za taj ugovor od 13. siječnja,” dodao je Varga.

Ipak zaljevske članice Organizacije zemalja izvoznica nafte, ali i druge, procjenjuju da će nedavni pad cijena nafte kratko trajati, te su priopćili da niže cijene neće odvratiti kartel od visoke proizvodnje, kojom on brani svoj globalni tržišni udio. Tečaj dolara, pak, na putu je prvog tjednog gubitka u posljednjih mjesec dana, ali i dalje je nadomak najviše razine u posljednja tri mjeseca, što investitorima koji imaju druge valute čini isplativiju kupnju imovine izražene u dolaru, poput nafte ili zlata. “U osnovi ne postoji puno toga što bi dramatično promijenilo sliku u kratkome roku. Cijene će se kretati u ograničenom rasponu”, smatra Ben Le Brun iz sydneyskog OptionsXpressa.

Volatilnost cijena ovoga se tjedna na londonskoj burzi nafte smirila, te je cijena barela varirala u rasponu od svega 1,54 dolara, što je njezin najmanji raspon još od 2013. godine. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 53,45 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like