Cijene nafte stabilne između zabrinutosti zbog Irana i carinskog rata

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak blizu razine od 72 dolara, balansirajući između očekivanja smanjenja iranskog izvoza zbog američkih sankcija i zabrinutosti za svjetski gospodarski rast u kontekstu američko-kineskog trgovinskog sukoba.
Cijena barela nafte na londonskom je tržištu porasla je 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,13 dolara. Na američkom tržištu bila je gotovo nepromijenjena i barelom se trgovalo po 65,88 dolara.

Tržišta koče bojazni da će eskalacija trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine zakočiti rast svjetskog gospodarstva, uz dodatni pritisak slabljenja aktivnosti u mnogim gospodarstavima u nastajanju.

Washington i Peking najavili su za ovaj tjedan pregovore o trgovini kako bi se zaustavila eskalacija carinskog rata koji prijeti progutati kompletnu trgovinsku razmjenu između dva vodeća svjetska gospodarstva.

Ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow upozorio je ujedno Peking da ne potcjenjuje odlučnost predsjednika Donalda Trumpa da ustraje u „borbi za uklanjanje carinskih i necarinskih barijera i kvota i za zaustavljanje krađe intelektualnog vlasništva i prisilnog prijenosa tehnologije”.

Kineski podaci objavljeni prošlog tjedna naznačili su blago posustajanje industrijske proizvodnje i prometa u maloprodaji u srpnju, signalizirajući slabljenje gospodarskog zamaha. “Tržišta robe pritisnuli su razočaravajući podaci iz kineske industrije i zabrinutost za gospodarstva u nastajanju s fokusom na Turskoj”, kazao je bilješci klijentima Edward Bell iz banke Emirates NBD.

Potporu cijenama pružile su pak američke sankcije Iranu, koje bi od studenog trebale obuhvatiti i naftni sektor trećeg proizvođača u sastavu Organizacije zemalja izvoznica-nafte (OPEC). Iran je u nedjelju poručio OPEC-u da njegove članice ne bi trebale jedna drugoj preotimati udio u izvoznom tržištu a u ponedjeljak je zatražio od Europske unije da ubrza nastojanja kako bi se sačuvao nuklearni sporazum između Teherana i zapadnih sila iz 2015. godine. “I dalje smatramo da unatoč potencijalnoj dobroj volji politike u Europi ne postoji praktična mogućnost da se brojni veliki europski kupci iranske sirove nafte zaštite od američkih sankcija”, zaključuju u bilješci klijentima analitičari JBC Energyja.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 70,27 dolara, što znači da je poskupila 80 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments