Home TribinaAnalize Cijene nafte stabilne, čeka se sastanak OPEC-a i saveznika

Cijene nafte stabilne, čeka se sastanak OPEC-a i saveznika

by Ivan Brodić

Analiza

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 83 dolara budući da ulagače zabrinjavaju signali iz američke središnje banke da su spremni odgoditi sniženje troškova zaduživanja, što bi zakočilo potražnju za energentima. Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barelaiznosila je 82,68 dolara, a na američkom 78,30 dolara.

Trgovina je mirna na početku tjedna zbog praznika u SAD-u u Britaniji. U prošlom tjednu trgovce je zabrinuo zapisnik sa sjednice američke središnje banke budući da je pokazao da su neki dužnosnici spremni i podići kamatne stope ako inflacija ne popusti. Visoke kamatne stope kroz dulje vrijeme koče gospodarstvo i potražnju za energentima.

Očekivanja su se promijenila i zbog različitih ekonomskih trendova u zapadnim zemljama. Europska središnja banka (ECB) tako će vjerojatno idući tjedan sniziti kamatne stope s obzirom na stagnaciju gospodarstva dok bi ih Fed mogao zadržati na povišenoj razini, procijenili su u petak analitičari Bank of America.

Indeks izdataka za osobnu potrošnju u SAD-u (PCE) bit će ovaj tjedan u središtu pozornosti jer ga središnja banka smatra ključnim pokazateljem inflacije. U eurozoni ulagače će zaokupiti inflacija u Njemačkoj i eurozoni u cjelini.

Cijena nafte je ove godine rasla usljed postojanih geopolitičkih rizika i odluke OPEC+ da proizvodnju smanji za oko dva miliona barela dnevno. Očekuje se da će OPEC+ ovu odluku sprovoditi i u drugoj polovini godine, a sastanak na kojem će se odlučivati o tome održaće se u nedjelju. Početak travnja donio je pad cijena, a kretanje Brenta ukazuje na relativni rast ponude u odnosu na potražnju.

Investitori će također analizirati i izvještaj o tražnji u SAD-u nakon praznika i neradnog dana. Dan sjećanja, kako se u SAD-u naziva ovaj praznik, tradicionalno označava početak ljetne sezone kada se više vozi i kada tražnja među potrošačima raste.

Krajem tjedna Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici ponovo će razmotriti proizvodnu politiku. Trenutno smanjuju isporuke za 2,2 milijuna dnevno, a izvori su rekli da će vjerojatno na tržište izbacivati manje barela i nakon 30. lipnja. OPEC je odvojeno izvijestio da je u petak barel košarice nafte njegovih članica pojeftinio 49 centi, na 81,92 dolara.

Related Posts