Home Energetika Cijene nafte skočile s najnižih razina nakon nekoliko dana

Cijene nafte skočile s najnižih razina nakon nekoliko dana

by Agencije

Cijene nafte na međunarodnim su tržištima u utorak odskočile s najnižih razina u dva mjeseca uz podršku slabijeg dolara u odnosu na košaricu valuta, premda ih i dalje pritišću golemi viškovi na zalihama nafte.

Pritom se barelom nafte na londonskom tržištu u utorak trgovalo po cijeni od 47,36 dolara, što znači da je poskupio nešto više od dolara u odnosu na prethodno zatvaranje. Jučer mu je pak cijena pala za 50-ak centi a nakratko se tijekom dana spustila i na 45,90 dolara, najnižu razinu od 11. svibnja.

Na američkom je tržištu barel poskupio 87 centi, na 45,63 dolara. U ponedjeljak je zaključio trgovanje u minusu 65 centi. Jučer su cijene nafte nakratko skliznule na najniže razine u dva mjeseca zbog obnovljene zabrinutosti povezane s prekomjernom ponudom.

Na taj se problem u utorak osvrnuo i saudijski ministar energetike Khalid al-Fatih, izjavivši da naftna industrija treba cijene nafte iznad 50 dolara po barelu da bi se očuvala ulaganja i dodavši da zbog viškova na zalihama nafte pritisci u smjeru spuštanja cijena neće oslabiti. “Trebamo cijene veće od 50 dolara da bismo postigli ravnotežu na naftnim tržištima u duljem roku. No, na tržištima i dalje postoje viškovi zaliha – stotine milijuna barela viškova nafte. Trebat će podosta vremena da se oni smanje”, kazao je Fatih u razgovoru za njemački poslovni dnevnik Handelsblatt.

U današnjem su trgovanju podršku cijenama pružila kretanja na međunarodnim deviznim tržištima gdje je dolar oslabio 0,4 posto prema šest ključnih svjetskih valuta. Funta je pritom odskočila s najnižih razina u 31 godinu prema dolaru zbog stišavanja političkih napetosti u Britaniji i nade u dodatne pakete poticajnih mjera, zbog čega je sklonost ulagača prema rizičnijim ulaganjima ojačala. U takvom su ozračju istodobno rasle cijene na tržištima dionica i roba.

Uz to, rast cijena nafte dijelom se pripisuje i vijesti o kratkoj obustavi utovara na tanker u Iraku i proturječnim izvješćima o novim napadima u Nigeriji. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je referentna cijena barela njezine košarice u ponedjeljak iznosila 42,21 dolara, što znači da je pala za 40-ak centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts