Cijene nafte se ustabilile

Naznake smanjenja
Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu 35 dolara, poduprte naznakama da proizvođači smanjuju proizvodnju i očekivanjima rasta potražnje zbog popuštanja mjera suzbijanja pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela 34,85 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 31,72 dolara. Tržište nafte već mjesec dana podupire moćni koktel pozitivnih sastojaka. Potražnja se poboljšava a ponuda smanjuje, kažu u ING Snapu.

Među vijestima izdvaja se oporavak potražnje za gorivima u Indiji u prvoj polovini svibnja. Očekuje se ipak da će poboljšano raspoloženje relativno kratko trajati… gospodarska aktivnost porast će u usporedbi s tekućim kvartalom, ali bit će znatno ispod razine koja se očekivala na početku godine.

Globalna potražnja trebala bi se sporo oporavljati jer će neka ograničenja ostati na snazi a velika je i opasnost novog vala epidemije i prekida rada. Tako u konzultantskoj tvrtki Euroasia Group upozoravaju na moguću slabu potrošnju nafte zbog “globalne recesije, opreznih potrošača i kasnijeg, možda i žešćeg vrhunca pandemije na tržištima u nastajanju poput Latinske Amerike, Afrike i Južne Azije”.

Cijene podupiru i učestale naznake da se provodi dogovor o smanjenju proizvodnje koji su sklopili Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju. OPEC+ naglo je smanjio izvoz nafte u prvoj polovici svibnja, priopćile su kompanije koje prate isporuke a njihova procjena upućuje na zaključak o ozbiljnom pristupu provedbi sporazuma.

Paralelno bi se američka proizvodnja iz sedam velikih škriljačkih formacija u lipnju trebala smanjiti na 7,822 milijuna barela dnevno, najnižu razinu od kolovoza 2018. godine, objavila je američka vlada.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je u ponedjeljak cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 28,21 dolar, što znači da je porasla 1,67 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments