Cijene nafte se ustabilile na 61 dolara za barel

API izvješće
Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 61 dolara budući da je zabrinutost za potražnju neutralizirala neočekivani pad američkih zaliha i moguće značajnije ograničenje opskrbe.

Trgovce je jučer iznenadio podatak iz izvješća američke vlade o padu zaliha u prošlom tjednu, za 1,7 milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov rast za 2,2 milijuna barela. Izvješće Američkog instituta za naftu (API), objavljeno u utorak, pokazalo je rast zaliha za 4,5 milijuna barela.

Dodatnu potporu cijenama pružile su jučer izjave pojedinih dužnosnika da je značajnije ograničenje opskrbe jedna od opcija kojima bi se mogla neutralizirati izgledna slabija potražnja za naftom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u 2020.

Trenutno OPEC i skupina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, smanjuju opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno, a proizvodna strategija i provedba aktualnog sporazuma bit će teme sastanka zakazanog 5. i 6. prosinca u Beču.

Danas se fokus tržišta ponovo preusmjerio na slabašan gospodarski rast, nakon što je izvješće londonske tvrtke Markit pokazalo pad aktivnosti u njemačkom gospodarstvu u listopadu, nakon šest godina rasta.

Markitovo izvješće nadovezalo se na niz naznaka slabljenja aktivnosti u vodećim svjetskim gospodarstvima, potičući zabrinutost za potražnju. Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 60,42 dolara, što znači da je porasla 64 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments