CIJENE NAFTE SE UČVRSTILE ZBOG PRAZNIKA U SAD-U

Cijene nafte učvrstile su se u utorak iznad razine od 49 dolara u mirnoj trgovini na međunarodnim tržištima, poduprte naznakama posustajanja američke proizvodnje koje su potaknule promjenu raspoloženja na tržištu.
Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu prethodno zatvaranje i iznosila je 49,53 dolara. U ponedjeljak je zaključila trgovanje u plusu 91 cent. Američko je tržište danas zatvoreno zbog praznika a u elektronskoj trgovini barelom se trgovalo po 46,87 dolara. Jučer je zaključio trgovanje na 47,07 dolara, u plusu 1,03 dolara u odnosu na zatvaranje prethodnog dana.

Mnogi su trgovci zatvorili pozicije uoči američkog Dana nezavisnosti a na početku tjedna tržište je podupro podatak o padu broja bušotinskih postrojenja u SAD-u u prethodnom tjednu. Dodatno je trgovce ohrabrio podatak američke vlade o blagom padu američke proizvodnje nafte. “Činjenica da cijene u posljednje vrijeme nisu bile podvrgnute značajnijem pritisku signalizira promjenu raspoloženja”, konstatiraju analitičari Commerzbanka. “To možda ima veze sa činjenicom da se većina ‘nervoznih’ trgovaca već povukla s tržišta”, nagađaju.

Raspoloženje na tržištu nije pomutila ni procjena Reutersa da je proizvodnja u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u lipnju porasla na najvišu razinu u ovoj godini, od 32,72 milijuna barela dnevno, zbog veće proizvodnje u Libiji i Nigeriji koje su izuzete iz dogovora o ograničenju opskrbe. “Očekujemo oporavak cijena sa sadašnjih razina u drugoj polovini 2017. godine zahvaljujući OPEC-ovom smanjenju proizvodnje, sporijem rastu globalne opskrbe i sezonskom povećanju potražnje”, ističu iz BMI Researcha. Procjenjuju da će u drugoj polovini godine cijena barela u Londonu u prosjeku iznositi 54 dolara, te oko 51 dolar u SAD-u.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 46,89 dolara, što znači da je porasla 1,26 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments