Cijene nafte stabilizirale su se su u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 49 dolara, zakočene iračkim najavama o povećanju izvoza uoči redovnog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Cijene su na londonskom i američkom tržištu nakon dugo vremena gotovo izjednačene, pri čemu se u Londonu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 49,50 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 49,42 dolara.

Kočnica tržištu najava je Iraka da će u lipnju međunarodnim partnerima ponuditi pet milijuna barela više, saznaje se iz pouzdanih industrijskih izvora. Time se ta zemlja pridružila drugim bliskoistočnim proizvođačima koji su već povećali svoj udio u tržištu.

Irak je drugi po veličini proizvođač u OPEC-a a u idućem mjesecu želi dosegnuti zacrtani rekordni izvoz iz terminala na jugu zemlje od 3,47 milijuna barela. Pozornost se polako okreće sastanku 13 članica OPEC-a u Beču 2. lipnja, na kojem će se odlučivati o proizvodnoj politici. Očekuje se da će fokus i dalje biti na tržišnom udjelu, a ne na potpori cijenama. “Hrabri su svi oni koji špekuliraju s neočekivanim ishodom sastanka zakazanog u četvrtak”, navodi JBC Energy u današnjoj bilješci.

S obzirom na razinu cijena nadomak 50 dolara, poboljšano raspoloženje na tržištu u kontekstu neplaniranih zastoja u proizvodnji i na očekivanja o padu zaliha u drugoj polovici godine OPEC je pod manjim pritiskom da nešto poduzme, napominju u toj savjetodavnoj tvrtki.

Na dnevnom redu OPEC-ova sastanka bit će, između ostalog, i izbor novog glavnog tajnika koji će zamijeniti Abdulaha al-Badrija. Kao najizgledniji kandidat spominje se Nigerijac Muhamed Barkindo, prenosi Reuters iz neimenovanih izvora.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u ponedjeljajk iznosila 44,80 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Related Posts