Cijene nafte se stabilizirale iznad 63 dolara za barel

Rekordan kineski novac
Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, budući da se Saudijska Arabija i Rusija tek trebaju dogovoriti o produljenju sporazuma o rezovima proizvodnje, dok trgovinske tenzije SAD-a i Kine nastavljaju prijetiti naftnoj potražnji.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih izjavio je u ponedjeljak da je Rusija jedina izvoznica nafte koja još nije donijela odluku o produljenju sporazuma o rezovima proizvodnji kojeg su dogovorili najveći proizvođači. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neki proizvođači izvan grupe, uključujući i Rusiju, od početka godine smanjuju opskrbu kako bi poduprli cijene.

Moskva još razmatra hoće li daljnji rezovi omogućiti Sjedinjenim Državama da preuzmu ruski tržišni udio i još uvijek nije signalizirala želi li nastaviti s rezovima svoje ponude. Ruski ministar energetike Alexander Novak izjavio je u ponedjeljak da se ne može isključiti pad cijena nafte na 30 dolara po barelu ako se sporazum ne produlji, naglašavajući veliki rizik koji stvara prekomjerna ponuda.

Analitičari upozoravaju i na opasnost koju za globalno gospodarstvo predstavlja trgovinski rat SAD-a i Kine. Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa naveo je da su Sjedinjene Države i Kina činile tri četvrtine godišnjeg svjetskog rasta potražnje za naftom u 2018. godini. “Ako se kinesko-američki odnosi ne poboljšaju, prema našem mišljenju cijene nafte na fizičkom tržištu će ostati niske”, naglasio je.

Uvoz kineske sirove nafte pao je u svibnju na oko 40,23 milijuna tona, u odnosu na rekordnu razinu od 43,73 milijuna tona u travnju, pokazali su carinski podaci, uslijed pada uvoza iz Irana zbog američkih sankcija i sezonskih radova održavanja u rafinerijama.

Banka Barclays je tijekom prošlog tjedna u svojoj bilješci objavila da su njeni ekonomisti naniže revidirali prognoze rasta BDP-a u Sjedinjenim Državama, Kini, Indiji i Brazil, koje zajedno čine više od tri četvrtine procijenjenog rasta potražnje za naftom u ovoj godini. “Revizije podrazumijevaju smanjenje za 300.000 barela dnevno u trenutnoj procjeni globalne potražnje nafte od 1,3 milijuna barela dnevno na godišnjoj razini za ovu godinu”, navela je ta britanska banka.

OPEC nije jutros objavio cijenu barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak. U četvrtak je iznosila 60,88 dolara, što znači da je bila 16 centi niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments