Home Energetika Cijene nafte prošloga tjedna pale više od dva posto

Cijene nafte prošloga tjedna pale više od dva posto

by Energypress.net

Analiza tjedna

Na naftnim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2 posto jer bi američki Fed i druge središnje banke u svijetu mogle zadržati kamatne stope na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna palana 82,12 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio na 77,72 dolara.

Pad cijena nafte posljedica je bojazni trgovaca da bi američka središnja banka mogla zadržati povišene kamatne stope dulje vrijeme nego što se očekivalo jer su novi makroekonomski podaci pokazali da su inflacijski pritisci u SAD-u i dalje pojačani, a da je tržište rada i dalje snažno.

Zbog toga su splasnuli izgledi za smanjenje kamata Feda u rujnu.

Smanjeni su izgledi i za smanjenje kamata u Britaniji, s obzirom da je u travnju inflacija porasla više nego što se očekivalo. Viši troškovi zaduživanja usporavaju gospodarsku aktivnost, a time i potražnju za energentima.

S druge strane, podršku cijenama pružile su naznake jačanja potražnje za benzinom u SAD-u uoči prazničnog vikenda. Dan sjećanja na pale američke vojnike u ponedjeljak označava početak sezone putovanja u SAD-u.

Potražnja za benzinom dosegnula je prošli tjedan najvišu razinu od studenog, objavilo je u srijedu ministarstvo energetike, što je poduprlo cijene nafte jer američki vozači čine otprilike desetinu svjetske naftne potražnje i predstojeća sezona vožnje stup je njezinog oporavka, napisali su u bilješci analitičari ANZ-a.

Pozornost trgovaca se sada usmjerava na sastanak vodećih proizvođača iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine njezinih saveznika na kojem bi se trebalo odlučivati o proizvodnji.

OPEC+ trenutno smanjuje isporuke za 2,2 milijuna barela dnevno kako bi stabilizirao cijene, a većina analitičara očekuje da će ti proizvodni rezovi biti nastavljeni barem do kraja rujna.

Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je oko 6, a na američkom tržištu oko 7 posto.

Related Posts