Cijene nafte prošloga tjedna pale nešto više od šest posto

Analiza tjedna

Na tržištima su cijene nafte prošloga tjedna pale više od 6 posto, što je drugi tjedan zaredom kako su pod pritiskom, jer se ulagači plaše sporog oporavka potražnje zbog novog vala ‘zatvaranja’ u Europi.

Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna potonula na 64.53 dolara, a na američkom tržištuna 61.42 dolara.

Oštar pad cijena ponajviše je posljedica strahovanja trgovaca da se potražnja za naftom neće oporaviti tako brzo kao što su se nadali zbog problema sa zauzdavanjem koronavirusa u Europi.

U mnogim je europskim zemljama, naime, usporen proces cijepljenja jer su prošloga tjedna zaustavile primjenu cjepiva AstraZenece zbog niza sumnjivih smrtnih slučajeva koji su možda posljedica nuspojava nakon cijepljenja tim cjepivom.

Iako je nekoliko europskih zemalja, uključujući Njemačku i Francusku, krajem tjedna najavilo da nastavlja s cijepljenjem nakon što su regulatori ocijenili da je cjepivo AstraZenece sigurno, procjepljivanje otežava otpor dijela građana, koji se ne žele cijepiti tim cjepivom, dok ostala cjepiva stižu sporije nego što se očekivalo.

Uz to, neke su zemlje, uključujući Francusku, najavile nova ‘zatvaranja’ zbog trećeg vala širenja virusa, što predstavlja novi udarac na potrošnju goriva, jer strah od trećeg vala snažno utječe na tržište derivata.

Cijene nafte pritisnulo je i izvješće američke vlade, koje je pokazalo da su u prethodnom tjednu zalihe porasle, što ukazuje na slabost potražnje. Tako su prošloga tjedna cijene nafte pale s najviših razina od siječnja prošle godine.

Podršku im, pak, i dalje pruža ograničena proizvodnja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, na čelu s Rusijom.

Ta skupina već dulje vrijeme koordinirano smanjuje proizvodnju za 7.2 milijuna barela dnevno kako bi je uskladila sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

You may also like

0 comments