Cijene nafte prošlog tjedna pale 10 posto

Analiza tjedna
Usprkos dogovoru zemalja OPEC-a i neovisnih proizvođačica nafte   o smanjenju proizvodnje, cijene su nafte prošloga tjedna na svjetskim tržištima oštro pale jer se ulagači plaše pada potražnje zbog pritiska koronakrize na svjetsko gospodarstvo.

Tako se naftom zadnjega dana prošlog tjedna u Europi trgovalo za 28 dolara za barel, a američkom nadtom 18 dolara za barel. Europska je pala za 10 posto, a američka za 20 posto. Naime, trenutno je  u fokusu prekomjerna ponuda i nedostatak prostora za skladištenje, te su cijene u ugovorima s rokom isporuke u svibnju puno su niže nego u ugovorima s rokom isporuke u lipnju, stoji u analizi nizozemskog think thanka ING Snap.

Podaci američke vlade pokazali su kako su zalihe derivata prije tjedan dana zabilježile rekordan rast, unatoč tome što rafinerije u zemlji posluju sa svega 69 posto kapaciteta, što je najniža razina korištenja kapaciteta od financijske krize 2008. godine. To se događa zbog slabosti potražnje što je izravna posljedica slabosti američkog gospodarstva. Inače, cijena nafte u SAD-u je na razinama iz 2002. godine.

Američko, kao i druga najveća svjetska gospodarstva zbog koronakrize uranjaju u recesiju, a pitanje je samo koliko će biti duboka. Prošloga je tjedna objavljeno da je kinesko gospodarstvo u prvom tromjesečju palo 6,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je prvi pad drugog po veličini svjetskog gospodarstva od 1992. godine, kada su se počeli objavljivati ti podaci.

Zbog toga Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da će potražnja za naftom u travnju pasti za 29 milijuna barela dnevno, na najnižu razinu u 25 godina i na oko ispod 30 posto globalne potražnje prije izbijanja koronavirusa. Dodatna je nevolja u tomu što je predviđeni pad potražnje daleko je veći od smanjenja proizvodnje za 9,7 milijuna barela dnevno, koliko su prošloga tjedna dogovorile članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte i partnera, uključujući Rusiju.

Ulagači se nadaju da će i drugi proizvođači, uključujući SAD, smanjiti ponudu za još 10 milijuna barela dnevno, pa bi se proizvodnja mogla smanjiti za ukupno 20 milijuna barela. No neki analitičari smatraju da se taj opseg rezova neće moći dosegnuti. Kako smo već pisali, niske cijene nafte odgovaraju članicama kartela i Rusiji jer izravno utječu na pritisak na proizvođače iz nekonvencionalnih izvora, poglavito uz SAD-u.

Investitori se, pišu analitičari ING Snapa, nadaju da bi podršku cijenama mogli pružiti planovi ublažavanja mjera izolacije nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump objavio nove smjernice koje predviđaju tri faze postupnog pokretanja gospodarstva.

Ublažavanje restrikcija mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa najavile su i neke europske zemlje, a usvoji li veći broj zemalja izlaznu strategiju, to bi moglo pomoći cijenama nafte da uspostave čvršće temelje u svibnju, uz pomoć proizvodnih rezova OPEC+.

Podršku cijenama moglo bi pružiti i smanjenje proizvodnje u SAD-u. Tvrtka Baker Hughes objavila je u petak da je prošloga tjedna broj aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u smanjen za njih 66, što je najveći tjedni pad od 2015. Pritom je broj aktivnih postrojenja zaronio na njih samo 438, najmanje od listopada 2016.

You may also like

0 comments