Cijene nafte pritisnute su daljnjim razvojem pandemije

Kinesko američke tenzije
Cijene nafte oslabile su na početku tjedna na međunarodnim tržištima, budući da rast broja zaraženih i povećanje napetosti između SAD-a i Kine okreću investitore prema sigurnijim utočištima za ulaganja.

Cijena barela sirove nafte je na londonskom tržištu oslabila na 43,14 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po  41,15 dolara. Pad na naftnim tržištima zrcali sliku s financijskih tržišta u Aziji uslijed zabrinutosti zbog rasta napetosti između dva najveća svjetska gospodarstva, nakon zatvaranja konzulata u Houstonu i Chengduu. U međuvremenu je broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio 16 milijuna.

No cijena barela u Londonu u srpnju je na putu četvrtog mjesečnog dobitka zaredom, a na američkom tržištu na putu rasta treći mjesec u nizu, zahvaljujući do sada rekordnom smanjenju proizvodnje Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika. U SAD je proizvodnja također smanjena.

Potražnja za naftom nešto se poboljšala nakon jako niskih razina iz drugog tromjesečja, iako je put oporavka neravnomjeran. Nastavak zatvaranja u Sjedinjenim Državama i drugim dijelovima svijeta ograničava potrošnju. Investitori također pozorno prate utjecaj tropske oluje Hanne koja je tijekom vikenda opustošila obalu Teksasa. Proizvođači i rafinerije nafte u petak su izjavili kako ne očekuju da će oluja utjecati na poslovanja.

Rast cijena nafte s niskih razina početkom godine također je potaknuo rast proizvodnje u SAD-u, gdje se broj aktivnih bušotinskih postrojenja povećao u prošlome tjednu, prvom s rastom nakon ožujka. U odvojenom izvješću, Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 43,38 dolara, te je pala 1,24 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments