Cijene nafte prekoračile su 49 dolara nakon ruske intervencije u Siriji

Cijene nafte prekoračile su u četvrtak razinu od 49 dolara na međunarodnim tržištima u očekivanju viših premija rizika nakon ruske zračne intervencije u Siriji koje je potisnulo u drugi plan nove signale usporavanja gospodarskog rasta u Aziji i rast američkih zaliha. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla za 97 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,34 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,10 dolara višoj cijeni, na 46,19 dolara.

Rusija je u srijedu pokrenula zračne napade na položaje terorističke skupine Islamska država u Siriji, u sklopu najveće ruske intervencije na Bliskom istoku u nekoliko desetljeća. “Ruska vojna intervencija u sukob u Siriji povećala je geopolitičke rizike, što podupire cijene”, komentirao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Dodatnu je potporu cijenama pružilo jačanje uragana Joaquina, na putu prema Bahamima, priopćili su iz američkog Nacionalnog centra za uragane, iako se iz prognoza ne može zaključiti hoće li pogoditi Sjedinjene Države. Trgovci energentima prate kretanje uragana na Atlantiku zbog mogućeg zatvaranja platformi u Meksičkom zaljevu ili – u iznimnom slučaju – oštećenja na infrastrukturi.

Rast cijena ograničile su ipak nove naznake gospodarskog usporavanja u Aziji i prepune američke zalihe nafte. Prema podacima objavljenim u četvrtak, aktivnosti u kineskom industrijskom sektoru smanjile su se u rujnu a povjerenje proizvođača u Japanu pogoršalo. “S obzirom na međunarodnu napetost, tržište je jučer reagiralo nevjerojatno mudro i cijene nisu poskočile za nekoliko dolara. Možda su rast zauzdali američki podaci o zalihama”, napominje u izvješću brokerska naftna tvrtka PVM-a.

Jučer objavljeno izvješće američke vlade pokazalo je da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu poskočile za čak četiri milijuna barela, nadmašivši očekivanja analitičara. Analitičari ujedno ukazuju na naznake da strategija Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da sačuvaju tržišni udio zadržavanjem proizvodnje na važećoj razini unatoč padu cijena i time s tržišta istisnu američke proizvođače nafte iz škriljca, s višim troškovima proizvodnje.

Tako u Energy Aspectsu napominju da je američka proizvodnja u srpnju rasla 9,36 milijuna barela dnevno, sporije ne godišnjoj razini nego u prethodnim mjesecima. Do kraja godine rast bi trebao usporiti na 8,8 milijuna barela dnevno, predviđaju u toj konzultantskoj tvrtki. Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 43,58 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like