Cijene nafte prekoračile 66 dolara za barel

Potpora OPEC-ovih rezova 
Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima 66 dolara, poduprte smanjenom opskrbom iz vodećih proizvođača čiji jeu utjecaj donekle ublažilo ponovno pokretanje proizvodnje na najvećem libijskom polju i prognoze slabije potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 41 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,08 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 25 centi višoj cijeni, od 56,84 dolara.

Zahvaljujući smanjenoj proizvodnji Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznica cijene su na londonskom tržištu u ovoj godini porasle 20 posto. Rusija planira intenzivirati smanjenje proizvodnje u ovom mjesec, izjavio je u ponedjeljak ruski ministar energetike. “Čini se da bi Saudijska Arabija i Rusija bile zadovoljne cijenama sirove nafte u rasponu između 60 i 70 dolara u ostatku ove godine”, rekao je Ole Hansen iz Saxo Banka.

Cijena barela u Londonu od 70 dolara za barel, dodao je on, “može se postići vrlo brzo”, ističući kao moguće faktore potpore rezove OPEC-a, američke sankcije članicama OPEC-a Iranu i Venezueli, te usporavanje proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u.

Značajniji rast cijena zakočilo je ponovno pokretanje proizvodnje na najvećem libijskom naftnom polju El Sharara, s ciljanom razinom početne proizvodnje od 80.000 barela dnevno. To je polje bilo zatvoreno od prosinca. “Time će se povećati proizvodnja nafte u Libiji, a time i u OPEC-u, za više od 300.000 barela dnevno. Tržište nafte će tada biti blago prezasićeno, osim ako se proizvodnja ne bude dalje smanjivala ili ako ne dođe do neplaniranih poremećaja u drugim zemljama”, naveli su u izvješću analitičari Commerzbanka.

Očekivanja da će najnovija izvješća o zalihama u SAD-u pokazati porast zaliha sirove nafte također su ublažila uzlazni trend cijena. Šest analitičara u Reutersovoj anketi procijenilo je u prosjeku da su se zalihe u prošlom tjednu povećale za 400.000 barela.

Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće tokom dana a vlada sutra. Kočnica cijenama bila je i zabrinutost zbog usporavanja potražnje. Kineska vlada zacrtala je za ovu godinu stopu rasta između 6,0 ​i 6,5 posto, u odnosu na prošlogodišnjih 6,6 posto. To je otvorilo mogućnost za usporavanje potražnje za energentima.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio je da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 64,86 dolara, te je pala 56 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments