Home Energetika Cijene nafte potonule zbog jačeg dolara i većih zaliha nafte

Cijene nafte potonule zbog jačeg dolara i većih zaliha nafte

by Agencije

Cijene nafte potonule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 48 dolara, pritisnute jačim dolarom i neočekivanim rastom zaliha u SAD-u, što je podsjetilo na kontinuirano obilnu ponudu unatoč teškoćama u opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,29 dolara na u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 47,64 dolara. U srijedu je nakratko dotaknula najvišu razinu u 2016. od 49,85 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,06 dolara nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 47,13 dolara. Naftna tržišta crpila su u posljednje vrijeme podršku iz smanjene opskrbe iz Kanade i Nigerije. Pritom bi borbu vatrogasaca protiv požara u Kanadi moglo olakšati očekivano osvježenje a trgovci ukazuju i na povećanje Exxon Mobilove proizvodnje u Nigeriji.

Danas je uteg cijenama bio jači dolar, nakon što je objavljeni zapisnik s prošle sjednice američke središnje banke potpirio očekivanja o podizanju ključnih kamatnih stopa u SAD-u. Jači dolar prigušuje potražnju budući da slabi kupovinu moć imatelja ostalih valuta. “Cijene najviše pritišće jači dolar. Tome valja dodati i prognozu o kišnim padalinama u kanadskoj pokrajini Alberti, koja ulijeva nadu da bi razorni šumski požari mogli stavljeni pod kontrolu”, rekao je Carsten Fritsch, analitičar Commerzbanka.

Dodatni pritisak na cijene generirao je i neočekivani rast zaliha u SAD-u, za 1,31 milijun barela u prošlom tjednu, pokazali su službeni podaci. “Čini nam se da su tržišta otišla previsoko, predaleko, prebrzo”, zaključuju analitičari francuske banke BNP Paribas. “Još smo uvijek suočeni sa velikim viškom zaliha a preostali poremećaji u opskrbi – u Kanadi i Nigeriji – najvećim se dijelom mogu brzo riješiti”, dodaju.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 44,88 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts