Cijene nafte porasle u nadi trgovinskog sporazuma

Uz smanjenje proizvodnje
Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 66 dolara pod utjecajem izvješća da se SAD i Kina približavaju sporazumu o rješenju trgovinskog sukoba koji koči svjetsko gospodarstvo.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 63 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,70 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 55 centi višoj cijeni, od 56,35 dolara.

Čini se da su Sjedinjene Države i Kina blizu dogovora kojim bi se ukinule američke carine na najmanje 200 milijardi dolara vrijednu kinesku robu. Peking je obećao strukturne ekonomske promjene i ukida recipročne carine na američke proizvode, kazao je u nedjelju dobro obaviješten izvor. Nada u dokončanje trgovinskog sukoba između dva vodeća svjetska gospodarstava dodatno je poduprla rast cijena nafte, potaknut u protekla dva mjeseca smanjenom opskrbom iz vodećih proizvođača.

Prrema Reutersovom je istraživanju opskrba iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u veljači pala na najnižu razinu u četiri godine zahvaljujući najvećoj izvoznici Saudijskoj Arabiji i njezinim saveznicima koji su smanjili proizvodnju više nego što je dogovoreno.

Krajem prošle godine OPEC i skupina neovisnih proizvođača odlučili su smanjiti proizvodnju za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno kako bi poduprli cijene. Naftno tržište podupiru i naznake usporavanja proizvodnje u Sjedinjenim Državama, koja je od početka 2018. porasla za više od dva milijuna barela dnevno, prekoračivši razinu od 12 milijuna barela dnevno.

Američke naftne kompanije su prošlom su tjednu smanjile broj aktivnih bušotina na najnižu razinu u devet mjeseci budući da pojedini proizvođači smanjuju potrošnju unatoč skoku cijena nafte u ovoj godini za više od 20 posto. Odvojeno je OPEC danas izvijestio je da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 65,32 dolara, te je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments