Cijene nafte porasle prema 56 dolara

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 56 dolara, poduprte neočekivanim padom američkih zaliha benzina, koji je potisnuo u drugi plan oštar skok zaliha sirove nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,62 dolara. U istom je iznosu barel poskupio i na američkom tržištu, te se njime trgovalo po 52,84 dolara.

U fokusu tržišta bio je danas podatak iz izvješća američke vlade o padu zaliha benzina u prošlom tjednu, za 869.000 barela. Analitičari su očekivali njihov rast, za 1,1 milijuna barela.

Pad zaliha benzina sugerira da je američka potrošnja jača nego što se očekivalo i možda dovoljno snažna da podupre cijene u uvjetima dobre opskrbe tržišta.

“Cijene danas podupire pad američkih zaliha benzina, pokazatelj snažnije američke potražnje”, konstatira Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associatesa.

Time je u drugi plan pao vladin podatak o skoku zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 13,8 milijuna barela.

U američkoj investicijskoj banci Goldman Sachs smatraju kako visoka razina zaliha i veća američka proizvodnja sirove nafte naznačuju da će tržište još neko vrijeme biti prekomjerno opskrbljeno, ali procjenjuju da će se to s vremenom promijeniti.

“Smatramo da ogromno povećanje američkih zaliha u posljednje vrijeme dovodi u pitanje našu prognozu o njihovom postupnom smanjenju, budući da ostatak svijeta zapravo već pokazuje znakove zategnute opskrbe”, priopćila je banka u bilješci klijentima.

Visoke nafte zalihe potkopavaju nastojanja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i drugih vodećih proizvođača, uključujući Rusiju, da smanjenom proizvodnjom ublaže prekomjernu opskrbu tržišta. OPEC i pojedini veliki izvoznici dogovorili su da će u prvoj polovini godine proizvodnju smanjiti za gotovo 1,8 milijuna barela dnevno, kako bi poduprli cijene i uravnotežili tržište.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 52,13 dolara, što znači da je pala 65 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Agencije)

You may also like