Cijene nafte porasle prema 55 dolara, fokus na padu globalnih zaliha

Cijene nafte približile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima razini od 55 dolara budući da su trgovci preusmjerili pozornost s rasta američkih na pad globalnih zaliha, koji pripisuju nastojanjima skupine vodećih proizvođača da ograniče opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 43 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,79 dolara. U gotovo istom je iznosu barel poskupio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 51,56 dolara.

Američka vlada jučer je izvijestila da su u prošlom tjednu zalihe sirove nafte porasle za 1,57 milijuna barela, na novu rekordnu razinu od 535,5 milijuna barela.

Vladino izvješće pokazalo je istodobno da se proizvodnja povećala za 52 tisuća barela dnevno, na ukupno 9,2 milijuna barela dnevno.

“Slika američke proizvodnje sirove nafte zrcalni je odraz prošlogodišnje, kada je na kraju drugog tromjesečja proizvodnja bila 600.000 barela dnevno niža nego na početku godine. Ove će godine situacija biti suprotna”, tvrdi Olivier Jakob iz Petromatrixa.

“Do kraja drugog tromjesečja ove godine američka bi proizvodnja mogla porasti za milijun barela dnevno”, dodao je Jakob.

Zbog prekomjerne proizvodnje američki izvoz sirove nafte porastao je na rekordnih 1,1 milijun barela dnevno. Većina isporuka ide u Aziju, gdje trgovci ukazuju na prve naznake zatezanja prekomjerno opskrbljenog tržišta zahvaljujući nastojanjima zemalja na čelu sa članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da smanje proizvodnju kako bi poduprle cijene.

“Globalna je slika važnija (od samo američke) a zalihe se smanjuju”, rekao je Oystein Berentsen iz singapurskog Strong Petroleuma.

Trenutno se zalihe prodaju širom svijeta, što dovodi do viška ponude, objašnjava on. Nakon što se proda značajna količina zaliha, “imat ćemo puni učinak (zategnute ponude)”, procjenjuje on.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 51,85 dolara, što znači da je porasla 1,26 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like