Cijene nafte porasle oko 1 posto

Analiza dana
Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 55 dolara zbog smanjenja broja novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kini, što je ublažilo strahovanja od mogućeg dugotrajnog razaranja naftne potražnje, piše Oil Insight.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,27 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,44 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,20 dolara. Na američkom je tržištu cijena barela danas porasla 1,09 dolara, na 50,66 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 75 centi, javlja OilPrice.com

Tržišta pozorno prate epidemiju koronavirusa u Kini. Broj smrtnih slučajeva premašio je u utorak 1.000, ali se smanjio broj novih potvrđenih slučajeva. Epidemija bi u veljači mogla dosegnuti vrhunac, potom stagnirati i oslabiti, rekao je najviši medicinski savjetnik kineske vlade za epidemiju. Širenje virusa utjecalo je i na gospodarstvo, budući da su brojne tvornice zatvorene, što je prouzročilo poremećaje u globalnim opskrbnim lancima.

Koronavirus uvelike je naštetio i potražnji u drugom potrošaču nafte u svijetu. Kineske državne rafinerije planiraju u veljači smanjiti preradu sirove nafte za čak 940 tisuća barela dnevno, što predstavlja skoro jedan posto ukupne svjetske potražnje, piše Oil Insight.

Trgovci sumnjaju da bi se kineska potražnja za naftom mogla još više smanjiti ako širenje koronavirusa ne bude obuzdano, te ako Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici među neovisnim proizvođačima, ne dogovore dodatne mjere uravnoteženja tržišta i potpore cijenama.

OPEC+ trenutno smanjuje opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno a njihov savjetodavni odbor preporučio je nakon izvanrednog prošlotjednog sastanka da se važeći sporazum produlji do kraja godine i da proizvođači dodatno “prilagode” proizvodnju do kraja drugog tromjesečja.

Odbor je predložio da se proizvodnja smanji za dodatnih 600 tisuća barela dnevno ali je Rusija poručila da joj treba više vremena za analizu prijedloga, odgodivši objavu službenog stava,a izostanak koordiniranih mjera OPEC+ značio bi da će na tržištima vjerojatno ponovo prevladati strah od prekomjerne opskrbe, smatraju analitičari ING Snapa.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 54,17 dolara, što znači da je pala 92 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments