Cijene nafte porasle nakon Trumpove neodgovorne izjave

U fokusu ishodi izbora
Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 41 dolar nakon što je američki predsjednik Donald Trump proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima iako još nisu prebrojani milijuni glasova.

Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 40,73 dolara. Na američkom se tržištu trgovalo po38,60 dolara. Analitičari smatraju da bi Trumpova pobjeda podigla cijene nafte budući da je uveo sankcije Iranu i da podupire ograničenje opskrbe koje Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice na čelu s Rusijom provode kako bi ih poduprle.

Najveći bi pak uteg naftnim ali i ostalim financijskim tržištima bilo osporavanje izbornog rezultata i dugotrajna neizvjesnost, objašnjavaju. Pobjeda Joea Bidena blago bi pritisnula cijene ili uopće ne bi na njih utjecala, budući da Trumpov protukandidat podržava ‘zelenu’ politiku i zalaže se za blažu politiku prema Iranu, tumače analitičari.

Biden je izjavio da je uvjeren u pobjedu a Trump uzvratio objavom pobjede, iako će prebrojavanje glasova u nekoliko saveznih država potrajati još nekoliko sati, a možda i dana. Kada bi Vrhovni sud izbore odlučio u Trumpvu korist, za što postoje sve manje šanse, to bi poduprlo cijene nafte. Bidenova bi, izgledna, pobjeda, pak mogla značiti povratak iranske nafte na tržište.

Tržišta dionica bila su danas nestabilna, a prinosi su na tržištima obveznica porasli jer brojanje glasova pokazuje da će izborni rezultat biti tješnji no što su ankete prognozirale. Cijene nafte podupiru danas i signali OPEC-a i Rusije da bi mogli razmotriti odgodu planiranog povećanja proizvodnje budući da drugi val koronavirusa koči oporavak potražnje za gorivom.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno a od početka iduće godine trebali bi ograničiti rezove na 5,5 milijuna barela dnevno. Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u utorak iznosila 38,44 dolara, što znači da je porasla 2,55 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments