Cijene nafte porasle iako Putin danas neće pregovarati o naftnim tržištima

Analiza današnjih zbivanja
Cijene nafte ponovo su u četvrtak na međunarodnim tržištima prekoračile 33 dolara, poduprte nadom da će vodeći proizvođači nafte prevladati nesuglasice i dogovoriti ograničenje opsrkbe kako bi je prilagodili slaboj potražnji.

Trgovce je jučer uznemirio službeni podatak da su američke zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle za čak 15,2 milijuna barela, najviše otkada je vlada počela objavljivati tjedna izvješća. Danas se njihova pozornost ponovo okrenula ključnom sastanku vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja izvoznica-nafte (OPEC) i Rusijom. OPEC+ razgovarat će o velikom ograničenju opskrbe radi usklađivanja s oslabljenom potražnjom, koja se prema nekim procjenama zbog pandemije koronavirusa smanjila nekih 30 posto.

Raspoloženje je donekle prigušila izjava glasnogovornika Kremlja da ruski predsjednik Vladimir Putin ne planira danas s američkim kolegom Donaldom Trumpom i saudijskim čelnicima razgovarati o stanju na naftnim tržištima. Nada da će se sporazumom utanačiti smanjenje opskrbe za 10 do 15 milijuna barela dnevno ponovo se rasplamsala nakon vijesti da je Rusija spremna smanjiti proizvodnju za 1,6 milijuna barela dnevno i izjave alžirskog ministra energetike da očekuje plodan sastanak.

Izvor obaviješten o saudijskoj naftnoj politici navodi da je Rijad spreman smanjiti proizvodnju do četiri milijuna barela dnevno, ali u odnosu na rekordna 12,3 milijuna barela dnevno, dosegnuta u travnju. Rusija pak želi da se proizvodnja smanji u odnosu na razinu u prva tri ovogodišnja mjeseca, prije saudijskog povećanja. Naznačeno smanjenje nadmašilo bi sve dosadašnje dogovore na razini OPEC-a ali Rusija naglašava da je spremna rezati proizvodnju samo ako se sporazumu priključe i Sjedinjene Države. Trump je pak u srijedu ustvrdio da američki proizvođači već smanjuju proizvodnju, upozorivši da ima na raspolaganju i druge opcije ako Saudijska Arabija i Rusija ne postignu dogovor.

Zemlje-uvoznice nafte mogle bi krenuti u kupnju nafte za strateške rezerve kako bi poduprle potražnju uzdrmanu koronakrizom, izjavio je u četvrtak izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku Fatih Birol. Globalna potražnja za naftom potonula je čak 30 posto zbog mjera obuzdavanja pandemije koronavirusa koje su rezultirale obustavom zračnog prometa, smanjenom upotrebom vozila i ograničenom ekonomskom aktivnošću. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice među neovisnim proizvođačima na čelu s Rusijom raspravljat će danas na videokonferenciji o značajnom ograničenju opskrbe kako bi je prilagodile urušenoj potražnji. U petak će se putem telekonferencije sastati i ministri energetike 20 vodećih razvijenih i zemalja u razvoju G20.

Saudijski državni investicijski fond (PIF) akumulirao je udjele u četiri velike europske naftne tvrtke, izjavio je u četvrtak izvor upućen u transakcije.

Riječ je o britansko-nizozemskom Royal Dutch Shellu, francuskom Totalu, norveškom Equinoru i talijanskom Eniju, kazao je izvor, potvrdivši izvješće Wall Street Journala (WSJ). Izvor nije potvrdio ukupnu vrijednost udjela, koja prema pisanju WSJ-a doseže milijardu američkih dolara.

Saudijski je fond kupovao udjele i u drugim kompanijama, pri čemu nije bio obavezan službeno izvijestiti o tim transakcijama, dodao je. U Equinoru, Totalu i Shellu nisu željeli komentirati informaciju o PIF-ovoj kupnji udjela a u saudijskom fondu nisu odgovorili na Reutersov upit da je komentiraju.

PIF-ove kupnje vremenski su se poklopile s globalnom krizom u industriji nafte i plina, povezanom s oštrim padom potražnje zbog epidemije koronavirusa. Tim se fondom saudijski princ Mohammed bin Salman služi kako bi pojačao saudijske investicije u inozemstvu i kod kuće i divercificirao domaće gospodarstvo, snažno oslonjeno na naftu.

Državni fond upravlja imovinom većom od 300 milijardi dolara a ima udjele, između ostalog, u Uberu i inovativnoj tvrtki za luksuzna električna vozila Lucid Motorsu. Uložio je i 45 milijardi dolara u Vision Fund japanskog SoftBanka, težak 100 milijardi dolara, a početkom tjedna objavio je da je kupio udjel od 8,2 posto u operateru kruzerskih putovanja Carnival Corpu.

You may also like

0 comments