Cijena nafte porasla zbog geopolitičkih napetosti

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zbog geopolitičke napetosti nakon terorističkog napada islamskih militanata u Parizu, no rast je ograničila prekomjerna opskrba.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte za isporuke u idućem mjesecu porasla 34 centa u odnosu na prethodni zatvaranje i iznosila je 44,81 dolar. U gotovo istom je iznosu bila u plusu i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 41,1 dolar za barel.

Francuska je sinoć izvela velike zračne napade na položaje Islamske države u Siriji, pa su investitori krenuli u pojačane kupnje nafte. “Nakon terorističkih napada u Parizu u cijene je uračunata i određena premija rizika. Prethodno smo svjedočili prekomjernim prodajama pa je ovo sada ujedno i tehnički oporavak”, konstatirao je Frank Klumpp iz Landesbank Baden-Wuerttemberga.

Neimenovani izaslanik jedne zemlje iz regije Perzijskog zaljeva pri Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) izjavio je za Reuters kako vjeruje da bi na srednji rok pojačane napetosti mogle podići cijene nafte, pogotovo ako međunarodna zajednica poduzme dodatne korake protiv krijumčarenja nafte i ako napadne naftna postrojenja pod kontrolom IS-a u Siriji i Iraku.

Rast cijena kočile su ipak bojazni da će napadi dodatno usporiti svjetsko gospodarstvo a uteg je i dalje prekomjerna opskrba. “Naša je prognoza za prvu polovicu iduće godine negativna. I dalje su prisutna negativna makroekonomska kretanja, a i rastu zalihe sirove nafte”, ističu u Morgan Stanleyu.

U Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA) procjenjuju da su u spremnicima širom svijeta krajem rujna bile uskladištene rekordne tri milijarde barela sirove nafte i naftnih proizvoda. Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 39,21 dolara, što znači da je pala za jedan dolar u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments