Cijene nafte porasle prema 51 dolar zbog pada zaliha sirove nafte u SAD

Cijene nafte približile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima razini od 51 dolar, poduprte službenim podacima iz SAD-a koji su pokazali veliki pad zaliha sirove nafte, a dodatno je trgovce ohrabrio znatno smanjeni saudijski izvoz u azijske zemlje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,92 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,49 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 75 centi višoj cijeni, od 48,08 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,45 dolara.

Glavni su pokretač tržišta bile američke zalihe sirove nafte, koje su se prema službenim podacima američke vlade u prošlom tjednu smanjile za čak 5,2 milijuna barela. Time su službeni podaci potvrdili trend koji je u utorak naznačilo izvješće Američkog instituta za naftu (API).

“Zalihe (u SAD-u) pale su u prošlom tjednu više od pet milijuna barela, najviše u godinu dana, i čini se da se konačno počinje osjećati utjecaj smanjenja proizvodnje koje provodi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC)”, konstatira Greg McKenna iz brokerske kuće AxiTrader.

OPEC i pojedini neovisni proizvođači, uključujući Rusiju, odlučili su u prvoj polovini godine smanjiti proizvodnju za gotovo 1,8 milijuna barela dnevno kako bi smanjili prekomjernu opskrbu. Proizvodnja je smanjena prema dogovoru ali su izostale naznake značajnijeg smanjenja ponude budući da su proizvođači štitili mnoge ključne kupce, posebice u Aziji.

Nakon što je cijena barela krajem prošlog tjedna pala ispod 50 dolara za barel, proizvođači su ocijenili da moraju nešto poduzeti, tumače analitičari.

Tako je Saudijska Arabija izvijestila azijske prerađivače da će smanjiti isporuke prvi puta otkada je u siječnju stupio dogovor o smanjenju proizvodnje. Saudijski Aramco smanjit će u lipnju pošiljke namijenjene azijskim kupcima za oko sedam milijuna barela.

“Ključno je raspoloženje i percepcija. Trenutno na tržištu prevladava percepcija da OPEC-ovo smanjenje proizvodnje napokon postiže željeni učinak”, rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Članice OPEC-a sastat će se 25. svibnja kako bi razmotrile proizvodnu politiku u drugoj polovini godine a većina analitičara očekuje da će skupina nastaviti smanjivati opskrbu do kraja godine.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 47,31 dolar, te je za 58 centi viša u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments