Cijene nafte ponovo su u utorak prekoračile razinu od 56 dolara na međunarodnim tržištima, uz potporu napora Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da smanji proizvodnju, pri čemu izrazitiji rast cijena priječi veća proizvodnja u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,14 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,11 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 45 centi višoj cijeni, od 53,38 dolara. Jučer je dočekala zatvaranje u minusu 93 centa.

Jučer su cijene na oba tržišta pritisnuli jači dolar i naznake veće američke proizvodnje. Danas se fokus ponovo usmjerio na smanjenu ponudu na tržištima slijedom dogovora OPEC-a i pojedinih vodećih proizvođača, uključujući Rusiju, da će do sredine godine smanjiti opskrbu za 1,8 milijuna barela dnevno.

OPEC i ostali sudionici dogovora već su u prvom mjesecu realizirali oko 90 posto zacrtanog smanjenja ali, njihova nastojanja minira veća proizvodnja u SAD-u, na ukupno 8,98 milijuna barela dnevno, što je 6,5 posto više nego sredinom 2016. godine. “Inače nestabilne cijene nafte gotovo tapkaju u mjestu već dva mjeseca zbog suprotstavljenih tržišnih faktora”, konstatira Hans van Cleef iz amsterdamske ABN Amro Bank.

Mnogi analitičari tvrde da će proizvođači morati snažnije smanjiti proizvodnju ako u ovoj godini žele riješiti problem prekomjerne opskrbe. “Podaci samog OPEC-a šalju jasnu i glasnu poruku”, tumači Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associatesa. “Dodatno se približite zacrtanom cilju, smanjite još više proizvodnju i produljite provedbu sporazuma i na drugu polovinu godine kako globalne zalihe ne bi porasle i ove godine”, dodaje.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 53,47 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni trgovinski dan.

 

Related Posts