CIJENE NAFTE POD PRITISKOM RASTA ZALIHA U SAD-U

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima, nakon objave podataka o rastu američkih zaliha i visokoj proizvodnji OPEC-ovih članica, što povećava zabrinutosti u vezi uravnoteženja ponude i potražnje na tržištu.
Na londonskom je tržištu cijena barela jutros oslabila 21 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,63 dolara. Na američkom tržištu trgovalo se barelom po 20 centi nižoj cijeni, od 46,20 dolara. Od početka godine cijene sirove nafte pale su oko 15 posto, te je među robama nafta u 2017. zabilježila jednu od najgorih izvedbi.

Ukupne zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom su tjednu porasle, za 1,6 milijuna barela, na 497,2 milijuna barela, objavio je u utorak Američki institut za naftu. Proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) ostala je, pak, visoka unatoč dogovoru o rezovima, ponajviše zbog povećanja proizvodnje u Nigeriji i Libiji.

Izvor iz saudijske naftne industrije poručio je u utorak da je taj daleko najveći OPEC-ov proizvođač u potpunosti bio posvećen smanjenju proizvodnje na tržištu. “Nadamo se da ćemo prilagoditi rast proizvodnje iz Libije i Nigerije, uzimajući u obzir još i druge prilagodbe opskrbe, no naglašavamo da moramo surađivati ​​s drugim proizvođačima, kao i sa te dvije zemlje”, naveo je izvor.

Nigerija i Libija oslobođene su od sporazuma između OPEC-a i drugih proizvođača, uključujući i Rusiju, o smanjenju proizvodnju za oko 1,8 milijuna barela dnevno od siječnja 2017. i ožujka 2018. godine. “Razgovor o ograničavanju nigerijske i libijske proizvodnje ubrzano raste (unutar OPEC-a), te je vrlo vjerojatno da će se obje zemlje uskoro pristati na rezove čim obnove proizvodnju”, poručio je BNP.

Kada se radi o potražnji, BMI Research je upozorio je da će kineska prerada u rafinerijama koja je u lipnju bila blizu rekordne razine, vjerojatno u drugoj polovini godine padati. “Stopa rasta prerade u Kini smanjit će se u drugoj polovini godine, jer kinesko gospodarstvo gubi zamah zbog intenziviranja nastojanja da se ograniče financijski rizici. Nezavisne privatne rafinerije također će smanjivati svoju preradu zbog nižih kvota i strožeg regulatornog okruženja”, objavio je BMI.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 46,45 80 dolara, što je 35 centi manje u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments