Home TribinaAnalize Cijene nafte pale, u fokusu pregovori o miru na Bliskom istoku i odluke FED-a

Cijene nafte pale, u fokusu pregovori o miru na Bliskom istoku i odluke FED-a

by Ivan Brodić

Analiza

Cijena nafte je zadržala svoj najveći pad u gotovo dva tjedna dok su razgovori o mogućem primirju na Bliskom istoku smanjili rizik za sirovu naftu. Brent je porastao iznad 88 dolara po barelu, dok je West Texas Intermediate bio ispod 83 dolara.

Jaz između Izraela i Hamasa oko sporazuma o oslobađanju talaca smanjio se posljednjih tjedana i blizu su dogovoru, prema dvoje ljudi upoznatih s raspravama.

Cijena sirove nafte raste, nakon što je sredinom travnja skočila na najvišu razinu od listopada, poslije napada Irana na Izrael. Sukobi na Bliskom istoku i u Ukrajini, kao i ograničenja u opskrbi grupe OPEC+, podržavaju cijene, iako neizvjesnost oko monetarne politike SAD-a i visoke zalihe na tržištima proizvoda, uključujući dizel, opterećuju izglede za potražnju.

Američki državni tajnik Antony Blinken, tijekom svojeg posjeta Bliskom istoku, pozvao je lidere Hamasa koji je globalno uglavnom neodređen ili određen kao teroristička organizacija, da brzo donesu odluku o izraelskim uvjetima za primirje.

Related Posts