Cijene nafte pale su pod pritiskom jakog dolara

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima pod pritiskom jačanja američkog dolara na najvišu razinu u posljednjih sedam mjeseci, a analitičari očekuju i njihov daljnji pad uslijed neusklađenosti globalne ponude i potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 90 centi u odnosu na prethodno zatvaranje te je iznosila 43,76 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,26 dolara nižoj cijeni, od 40,64 dolara. Pad cijena nafte dio je šireg trenda spuštanja cijena na tržištima roba zbog zabrinutosti oko neizvjesne kineske potražnje. Očekuje se da će američka središnja banka na svom sljedećem sastanku u prosincu objaviti prvi rast ključne kamatne stopa u posljednjih gotovo deset godina, dok je istodobno gotovo sigurno da će Europska središnja banka nastaviti s blagom monetarnom politikom. To jača dolar, koji čini robe izražene u toj valuti skupljima za vlasnike drugih valuta.

Pad cijene nafte na američkom tržištu ispod 40 dolara po barelu u jednom trenutku u petak poremetio je tempo prodaje, smatra Jasper Lawler iz CMC-a. “Polovina onoga što se zbiva na američkom tržištu pripisuje se padu cijene ispod razine od 40 dolara, nakon što se dugo čuvala ta granica, tako da će cijena na londonskom tržištu vjerojatno ići prema kolovoškim niskim razinama i to već ovoga tjedna “, rekao je Lawler.

Odvojeno, Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 38,37 dolara, što znači da je pala 15 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments