Cijene nafte pale prema 27 dolara za barel

Korona domino efekt
Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 27 dolara budući da ograničenja putovanja i društvenih kontakata zbog epidemije koronavirusa umanjuju izglede potražnje.

Prošli se puta naftom u SAD-u trgovalo po tako niskoj cijeni daleke 2002. godine, kada je Kina tek započinjala svoj uspon prema poziciji glavne globalne gospodarske sile, podižući svjetsku naftnu potrošnju na rekordnu razinu

Danas se najbogatije države svijeta spremaju potrošiti milijarde dolara kako bi ublažile utjecaj pandemije koronavirusa na gospodarstva, ograničavajući paralelno društvene kontakte mjerama kakve nisu viđene od Drugog svjetskog rata.

Kolaps potražnje za naftom zbog širenja koronavirusa sve je akutniji, konstatiraju analitičari Goldman Sachsa u bilješci klijentima, procjenjujući da će cijena barela u Londonu u drugom tromjesečju pasti na najnižu razinu od početka 2002.

Povijesni pad dionica na burzi kao odgovor na novu epidemiju koronavirusa još nije gotov, tvrdi Goldman Sachs. Banka kaže kako bi se referentni indeks S&P 500, koji je niži za 20 posto u odnosu na vrhunac 19. veljače, u najgorem scenariju mogao srušiti još 26 posto na 2.000 bodova, prije nego što se do kraja godine oporavi na 3.200 bodova. Pad s vrhunaca iz veljače proizveo je najbrže tržište medvjeda, ili pad od najmanje 20 posto od nedavnih vrhunaca, u povijesti tržišta dionica.

Predviđaju da će prihodi kompanija sastavnica indeksa S&P 500 u 2020. pasti za 5 posto, zbog poremećaja u lancu opskrbe, slabe američke i globalne potrošnje, nižih cijena nafte i kamatnih stopa. Smatra da će zarade oštro pasti u drugom i trećem tromjesečju prije oporavka u četvrtom tromjesečju i na razini cijele godine.

U Goldman Sachsu očekuju da će do kraja ožujka potražnja pasti za osam milijuna barela dnevno a u cijeloj 2020. godini za 1,1 milijun barela dnevno, najviše u povijesti, kako tvrde.

Očekuje se da će potražnja u travnju biti manja za 11 milijuna barela dnevno nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Utjecaj epidemije na potražnju otkrivaju i službeni podaci japanskog Ureda za trgovinu, prema kojima je uvoz sirove nafte u trećem gospodarstvu svijeta u veljači smanjen za devet posto u odnosu na isti mjesec lani.

Pritisak na tržištu pojačava i cjenovni rat vodeće OPEC-ove članice Saudijske Arabije i Rusije, nakon što su početkom mjeseca propali razgovori o koordiniranom dodatnom ograničenju opskrbe.

Rusija je suočena s rastom manjka u proračunu na 3.000 milijardi rubalja (38 milijardi dolara) zbog naglog pada cijena nafte, rekao je u srijedu ministar financija Anton Siluanov. Cijena nafte, jednog od najvažnijih izvoznih proizvoda Rusije, potonula je u ožujku približno za trećinu uslijed smanjene globalne potražnje u kontekstu općenitog naglog pada trgovine povezanog s epidemijom koronavirusa. Dodatni udarac bili su neuspjeli pregovori vodećih proizvođača o dodatnom ograničenju opskrbe, podsjeća Reuters.

Ruska valuta, čije je kretanje usko povezano s cijenama nafte, od početka ožujka izgubila je više od desetine svoje vrijednosti. To je rusku središnju banku primoralo na prodaju deviznih rezervi kako bi poduprla njezin tečaj, koji je danas nakratko skliznuo na 79 rubalja za američki dolar, najnižu razinu u više od četiri godine. Sličan oštar pad rublja povezan s cijenama nafte Rusija je iskusila 2014. i 2015. pa je odlučila diversificirati gospodarstvo. Unatoč tome, još je uvijek u velikoj mjeri ovisna o kretanju cijena robe, napominje dpa.

Premijer Mihail Mišustin ovaj je tjedan najavio da će ruska vlada uspostaviti fond ‘težak’ oko četiri milijarde dolara kako bi gospodarstvu pomogla da lakše prebrodi najnovije teškoće a kućanstvima olakšala borbu s pandemijom koronavirusa. Granice su zatvorene za strane državljane bez potvrde o prebivalištu, izuzev diplomata, a učenici pozvani da ostanu kod kuće, u mnogim gradovima ograničena su javna okupljanja kako bi se ograničilo širenje zaraze koronavirusom,

No, ministarstvo energetike Saudijske Arabije priopćilo je da je nacionalnoj naftnoj kompaniji Aramcu odredilo da u sljedećim mjesecima nastavi proizvoditi rekordna 12,3 milijuna barela dnevno.  U takvim je okolnostima irački ministar za naftu zatražio hitan sastanak članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neovisnih proizvođača.

Thamer al-Ghadhban zatražio je od OPEC-a da pomogne da se što prije organizira izvanredni sastanak OPEC+ kako bi „raspravili o svim mogućim mjerama“ uravnoteženja tržišta nafte.

“Saudijci i Rusi žestoko se bori za tržišni udio pa ćemo teško vidjeti neko rješenje u doglednoj budućnosti“, ocjenjuju u banci ING.

“Za stol ih mogu vratiti samo još niže cijene nafte”, dodaju. Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 30,36 dolara, što znači da je oslabila 27 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like