Cijene nafte pale ispod 49 dolara zbog zabrinutosti za gospodarstvo

Cijene nafte spustile su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 49 dolara, pritisnute bojaznima od usporavanja gospodarskog rasta i tvrdokornim naznakama obilne opskrbe unatoč novim napadima militanata na nigerijsku naftnu industriju.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,21 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,89 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,35 dolara nižoj cijeni, od 47,64 dolara.

Pozornost tržišta privukla je danas vijest o obustavi trgovanja u jednom od najvećih fondova za nekretnine u Velikoj Britaniji zbog naznaka financijskog stresa povezanih s referendumskom odlukom o izlasku iz Europske unije. Također se očekuje da će podaci iz Kine koji će biti objavljeni idućih tjedana pokazati slabost na području trgovine i ulaganja.

Podaci bi tako trebali pokazati usporavanje kineske industrijske proizvodnje i daljnji pad deviznih rezervi, procjenjuju analitičari. “Azija je relativno slaba u posljednje vrijeme a ni Kina ne pruža značajnu potporu“, rekao je Olivier Jakob iz Petromatrixa, izdvajajući među utezima za naftna tržišta i niske cijene naftnih proizvoda.

Teško je povjerovati u mogućnost rasta cijena sirove nafte bez potpore naftnih proizvoda i u kontekstu slabljenja cjenovne strukture sirove nafte, dodaje Jakob.

Britanska banka Barclays izdvaja pak zabrinutost za globalno gospodarstvo. “Pogoršanje globalnih gospodarskih izgleda, nesigurnost na financijskim tržištima i utjecaj tih faktora na ključna područja rasta naftne potražnje vjerojatno će pogoršati ionako slabašne trendove povećanja industrijske potražnje”, zabilježila je banka u svom izvješću.

Ponuda je pak i dalje obilna, pokazuju istraživanja Reutersa. Nekoliko se tankera tako usidrilo pred njujorškom lukom jer ne uspijevaju pronaći kupce za naftu. U Libiji je pak spajanje državne naftne kompanije i domaćeg konkurenta potaknulo očekivanja o povećanju proizvodnje.

Djelomični oporavak nigerijske proizvodnje rezultirao je pak povećanjem proizvodnje na razini Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u lipnju, pokazalo je prošlotjedno Reutersovo istraživanje. Time je pao u drugi plan novi val napada militanata na nigerijsku naftnu industriju.

Tako je danas grupa koja već neko vrijeme izvodi napade na naftnu infrastrukturu objavila da je eksplozivom uništila bušotinu i dva cjevovoda ali vijest nije pružila potporu cijenama, napominje Reuters.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije danas zbog praznika u islamskom svijetu objavila referentnu cijenu barela košarice njezine nafte u ponedjeljak. U petak je iznosila 45,42 dolara.

You may also like