Cijene nafte pale drugi tjedan za redom

Analiza tjedna
Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna potonule više od 5 posto, što je njihov najveći tjedni pad od srpnja, a posljedica je usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i obnovljene proizvodnje u Saudijskoj Arabiji.

Najveći tjedni pad cijena od srpnja posljedica je obnovljene proizvodnje u Saudijskoj Arabiji nakon napada dronovima na dva postrojenja 14. rujna. Nakon napada je proizvodnja srezana za više od 5 milijuna barela dnevno ili 5 posto ukupne proizvodnje u svijetu, no prošloga su tjedna dužnosnici Saudijske Arabije izvijestili da je proizvodnja sasvim obnovljena na 11,3 milijuna barela dnevno.

To je odagnalo strahovanja ulagača od pada ponude na tržištima. Pad cijena nafte posljedica je, također, slabih makroekonomskih pokazatelja iz najvećih svjetskih gospodarstava, SAD-a, Kine i eurozone, koji ukazuju na usporavanje rasta, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje.

Institut za upravljanje nabavom (ISM) objavio je kako je indeks aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a u rujnu skliznuo na 52,6 bodova, najnižu razinu od polovice 2016. godine, dok je proizvodna aktivnost pala na najniže razine u posljednjih 10 godina.

S druge strane, podršku cijenama pružaju nedavno uvedene poticajne mjere središnjih banaka SAD-a, Kine i eurozone. Nakon slabih gospodarskih pokazatelja, očekuje se da će američka središnja banka već u listopadu još jednom smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, a neki analitičari procjenjuju da bi Fed mogao smanjiti kamate još jednom do kraja godine, ukupno četiri puta u ovoj godini.

Uz to, ulagači se nadaju da bi SAD i Kina uskoro mogli postići trgovinski dogovor, što bi pozitivno utjecalo na cjelokupno globalno gospodarstvo. Podršku cijenama nafte pruža i smanjena proizvodnja OPEC-a i njegovih partnera, ali i postupno smanjenje proizvodnje američkih proizvođača.

Tvrtka Baker Hughes objavila je u petak da je prošloga tjedna broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen već sedmi tjedan zaredom, i to za njih tri, na ukupno 710, što je njihova najniža razina od svibnja 2017. godine. To pokazuje da američki proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove jer se više usmjeruju na povećanje zarade na temelju viših cijena nafte nego na povećanje proizvodnje.

You may also like

0 comments