Cijene nafte pale 4 posto zbog stuacije u Kini

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima više od četiri posto pod pritiskom najvećeg pada kineskih burzovnih indeksa od globalne financijske krize, što je dodatno potpirilo zabrinutost za izglede globalne potražnje za naftom. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,85 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 43,61 dolar, u minusu više od četiri posto. Nakratko je potonula i na samo 43,28 dolara, najnižu razinu od ožujka 2009. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,50 dolara nižoj cijeni, od 38,95 dolara, što je 3,7 posto niže od cijene u prethodnom zatvaranju.

Kineska tržišta dionica ponovo su u ponedjeljak zabilježila oštar pad a niz loših vijesti iz drugog po veličini svjetskog gospodarstva zaokružio je u petak podatak o opetovanom smanjenju aktivnosti u industrijskom sektoru u kolovozu. Takvi podaci ukazuju na oštro usporavanje gospodarskih aktivnosti u Kini, najvećem potrošaču energije u svijetu, i potpiruju zabrinutost za izglede globalne potražnje za naftom. “Današnji pad cijena nije povezan s temeljnim tržišnim faktorima već isključivo s Kinom”, tumači Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. “Strahuje se da će kinesko gospodarstvo naglo usporiti i da će kineske vlasti izgubiti kontrolu”, dodaje Fritsch.

Klizanje cijena nafte na najnižu razinu u više godina nije zasada potaknulo vodeće proizvođače na smanjenje proizvodnje. Iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh kazao je ipak u nedjelju da će hitan sastanak na razini Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogao pomoći stabilizirati cijene nafte, prenijela je novinska agencija Shana. Sličan je zahtjev početkom mjeseca stigao iz Alžira ali su izaslanici ostalih članica pri OPEC-u otklanjali mogućnost izvanrednog sastanka. Iranski je ministar također naglasio da će Iran braniti svoj tržišni udio intenziviranjem proizvodnje pod svaku cijenu i što je prije moguće. “Povećat ćemo našu naftnu proizvodnju pod svaku cijenu, nemamo izbora. Ukoliko se iranska proizvodnja odmah ne poveća, trajno ćemo izgubiti naš tržišni udio”, rekao je Zanganeh.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 43 dolara, što znači da je bila 1,13 dolara niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like