Cijene nafte pale 2 posto, ulagači oprezni zbog Brexita

Na londonskom je tržištu cijena nafte prošloga tjedna pala, nakon pet tjedana rasta, jer se ulagači plaše posljedica mogućeg izlaska Britanije iz Europske unije.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 2,7 posto, na 49,17 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,2 posto, na 47,98 dolara.

Nakon što su cijene nafte tjedan dana prije dosegnule nove najviše razine u ovoj godini, prošloga su tjedna bile pod pritiskom zbog nesklonosti ulagača prema riziku uoči referenduma o izlasku Britanije iz EU. “Na tržištu dominira nesklonost riziku uoči britanskog referenduma o članstvu u EU, pa prije tog događaja svjedočimo pojačanim dobitonosnim prodajama”, kazao je Hans van Cleef iz nizozemskog ABN Amroa.

U brojnim anketama uoči referenduma 23. lipnja vode zagovornici izlaska Britanije iz EU-a, a ‘Brexit’ bi mogao dovesti do poremećaja na financijskim i ostalim svjetskim tržištima, kažu analitičari.

“U fokusu je trenutno mogućnost izlaska Britanije iz EU, što će trajati minimalno do četvrtka, a potom bi se pozornost ponovo mogla okrenuti temeljnim pokretačima cijena nafte i sirovina”, kaže Hans van Cleef.

Pritisak na naftna tržišta posljedica je i izvješća o padu zaliha sirove nafte u SAD-u prošloga tjedna za samo 933 tisuće barela, dok su analitičari u Reutersovoj anketi očekivali pad za 2,3 milijuna barela. To pokazuje da je potrošnja u SAD-u slabija nego što se procjenjivalo.

S druge strane, proizvodnja polagano raste. Tako je u petak tvrtka Baker Hughes objavila da je prošloga tjedna broj naftnih bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan za devet, na 337 postrojenja.

Premda je broj tih postrojenja daleko manji nego godinu dana prije, rast njihovog broja treći tjedan zaredom pokazuje da naftne kompanije procjenjuju da uz sadašnje cijene proizvodnja postaje isplativa.

Prošle je godine tjedno bilo zatvarano prosječno 18 postrojenja jer je proizvodnja zbog niskih cijena nafte bila neisplativa. Analitičari kažu da će se idućih dana trgovati oprezno i da će cijene nafte ovisiti o razvoju situacije uoči referenduma u Britaniji.

Zbog velike proizvodnje, a slabosti potražnje, s obzirom na usporavanje rasta globalnog gospodarstva, od sredine 2014. godine cijene su nafte potonule s više od 100 na manje od 30 dolara u veljači ove godine, najniže u posljednjih gotovo 13 godina. No, od tada su skočile više od 90 posto jer se ulagači nadaju smanjenju jaza između ponude i potražnje.

You may also like