Cijene nafte oštro pale zbog širenja korona virusa

Početak recesije?
Cijene nafte potonule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 56 dolara budući da je naglo širenje koronavirusa izvan Kine zabrinulo ulagače zbog mogućeg utjecaja na naftnu potražnju.

Trgovci zabrinuto prate širenje koronavirusa, iskazano u većem broju smrtnih slučajeva u Iranu, Italiji i Južnoj Koreji. Četvrti po veličini grad u Južnoj Koreji Daegu sve je izoliraniji zbog naglog povećanja broja zaraženih. Seul je izvijestio o sedmom smrtnom slučaju, podigavši na najvišu razinu izvanredno stanje zbog zarazne bolesti.

Italija je tokom dana izvijestila o sedam smrtnih slučajeva i 150 zaraženih. Iran je zabilježio 61 slučaj zaraze i 12 smrtnih slučajeva, što je potaknulo Afganistan, Irak, Kuvajt, Saudijsku Arabiju i Tursku da ograniče putovanja i doseljavanje iz te zemlje.

Razvoj događaja proteklog vikenda snažno nas je podsjetio da je koronavirus trenutno nezaustavljiva sila. Ne bismo trebali podcjenjivati poremećaje u gospodarstvu, budući da bi moćni virus mogao prouzročiti ogroman pad poslovnih aktivnosti u cijelom svijetu, i to do sada neviđenih razmjera, upozoravaju analitičari.

Kineski predsjednik Xi Jinping kazao je u nedjelju da će najveći svjetski potrošač energenata prilagoditi politiku kako bi ublažio utjecaj epidemije na ekonomiju.

Analitičari američke investicijske banke Goldman Sachs smatraju da će cijene sirovina zahvaljujući kineskim poticajnim mjerama ponovo krenuti uzlaznom putanjom, ali tek nakon mogućeg naglog pada.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 58,17 dolara, što znači da je bila 77 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

You may also like

0 comments